![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam programistów
![]() Probuje znalezc rozwiazane na nastepujacy problem. Mam tabela z lista grup. W tablicy jest kolumna parent odpowiedzialna za tworzenie podgrup: grupy_id | grupy_parent | grupy_nazwa 1 | 0 | Produkty 2 | 0 | Przetwory 3 | 0 | Odpady 4 | 1 | Owoce 5 | 1 | Warzywa 6 | 4 | Gruszki 7 | 4 | Mango 8 | 5 | Banany 9 | 8 | Świeże 10 | 8 | Stare 11 | 2 | Mleczne Z wypisaniem struktury grup nie mam problemu. Nazwa grupy [grupy_id] - Produkty [1] ----Owoce [4] ------------Gruszki [6] ------------Mango [7] ------------Banany [8] ------------------------Świeże [9] ------------------------Stare [10] ----Warzywa [5] - Przetwory [2] ----Mleczne [11] - Odpady [3] Niestety nie wiem jak wypisac krok po kroku, a raczej klikniecie po kliknieciu pewnej struktury tabeli. Dokladnie chcialbym wykonac cos takiego, aby na podstawie zmiennej $group rozwilal grupe i jej podrupy. Sprawdzal od konca czy w podanym id istnieja podrupy. Jesli tak to je wypisuje. 1. Pierwszy widok (klikam w Produkty - index.php?group=1) - Produkty [1] - Przetwory [2] - Odpady [3] 2. Drugi widok (klikam w Owoce - index.php?group=4) - Produkty [1] ----Owoce [4] - Przetwory [2] - Odpady [3] 3. Trzeci widok (klikam w Banany - index.php?group=8) - Produkty [1] ----Owoce [4] ------------Gruszki [6] ------------Mango [7] ------------Banany [8] - Przetwory [2] - Odpady [3] 4. Czwarty widok. Ostatni poziom zagnieżdżenia w tym przykladzie. (klikam w Przetwory - index.php?group=2) - Produkty [1] ----Owoce [4] ------------Gruszki [6] ------------Mango [7] ------------Banany [8] ------------------------Świeże [9] ------------------------Stare [10] - Przetwory [2] - Odpady [3] 5. Piaty widok. Zwija sie poprzednia lista, rozwija kolejna - Produkty [1] - Przetwory [2] ----Mleczne [11] - Odpady [3] Chodzi o stopniowe rozwijanie menu przesyłając parametr grupy_id. Jezeli wybrany rekord ma podgrupy to go rozwija z zapamiętaniem poprzedniego rozwinięcia w gałęzi. Strona ma sie przeładowywać. Prosze o wskazowki w jaki sposob mozna to zaprojektowac. Za kazda nawet najmniejsza pomoc bede wdzieczny. Ten post edytował luckyluc 14.08.2008, 01:46:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:54 |