![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym stworzyć zewnętrzny serwer do pobierania danych z SQL, oraz do wykonywania prostych operacji za pośrednictwem klasy mPDF (protokół http) Czy możecie mi napisać na co powinienem zwrócić uwage przy zakupie takiego serwera? Lub co będzie kluczowe? Zależy mi na przetrzymywaniu bardzo dużej ilości danych oraz o błyskawicznym dostępie do nich za pośrednictwem API i protokołu http. Będę wdzięczny za pomoc:) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to to o czym wspomniałem, daleko mi do podejść akademickich bo tworze już od 6 lat i nigdy nie normalizowałem bazy.
Cytat Ja tu widzę przynajmniej kilka rozwiązań: Zmień wykorzystywany system bazodanowy. IMO jakiś dobry NoSQL sobie poradzi, do tego skalowalność nie jest już problemem. Nie pamiętam, który, ale obił mi się o oczy NoSQL zapewniający ACID. Zliczaj raporty asynchronicznie. Tzn. aplikację webową wykorzystaj tylko do prezentacji raportów, nie do obliczeń. Cache'uj wyniki, jak się da. Np. zamiast każdorazowego zliczania przez count() zrób kolumnę, która trzyma gotową do odczytania wartość. Posharduj bazę na kilka maszyn - wtedy wykonujesz równolegle select na kilku maszynach naraz łącząc potem tylko wyniki. Jeśli nie musisz, nie korzystaj do tego z pehapca. Nie masz obsługi wątków, do tego narzut pamięciowy, wydajnościowy, etc. Masz dedykowane środowisko, to nie zaboli, a system zacznie zapier... ^^. 1. Dzieki za konkret 2. Tak, wszystko już działa asynchronicznie, jednak nie zmienia to faktu, że i tak wymaga to czasu. Teraz nawet widoki a właściwei dane np. w potaci JSON już będą zcacheowane i przygotowane do pobrania 3. Cache jest odświeżany ręcznie, no i to co sugerujesz ja właśnie musze stworzyć w postaci agregatów danych. Problemem jest ich ilość i skomplikowanie kontekstowe 4. Narazie będzie jedna maszyna opisana wyżej 5. Możesz to rozwinąc? Bo technologii jeszcze nie wybrałem po to między innymi jest ten wątek. Generalne chcę zapytać maszynę podając kontekst w jakikowliek sposób i odebrać dane do przetworzenia np. zakodowany JSON lub XML abym mógł to na frontendzie zaprezentować dowolnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 01:33 |