![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Probuje napisac chat ala shoutbox i zadaje sobie pytanie czy to wykonalne bez uzycia javy ?
Moj problem polega na tym ze zalogowani uzytkownicy zobacza tekst napisany przez innych uzytkownikow dopiero wtedy gdy sami cos napisza (ewentualnie wykonaja jakas inna akcje). Ogolnie dziala on tak: -Akcja:uzytkownik wpisuje komentarz do pola fromularza wciska send -Przechwytuje send -Zapisuje komentarz do bazy mysql -Czytam z bazy mysql komenatrze -Wyswietlam je -Oczekuje na akcje Czyli nie jestem w stanie wyswietlac ich na biezaco, gdy uzytkownikow pojawi sie wiecej (Uzytkownik1 poki nie wcisnie send nie zobaczy tego co napisal Uzytkownik2). Widok musialby pobierac dane z bazy samodzielnie bez oczekiwania na akcje uzytkownika i nie mam pomyslu jak to zrobic. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Udalo mi sie jakims cudem zrobic to w Ajaxie (w ogole nie znam javascript) ustawilem odswiezanie co sekunde i zastanawiam sie przy ilu uzytkownikach zarznie mi czat, bo co sekunda czytam 15 ostatnich wpisow z bazy (na jednego usera:D)
Moze lepiej byloby to zrobic przez jakis cache? Byloby szybciej ? Jesli chodzi o Ajaxa to zauwazylem jedna rzecz przypadkowo, gdy uruchomilem starego xp i tam poinstalowane mialem jakies zdeaktualizowane przegladarki + jave, dzialy sie wowczas rozne cuda: - w przypadku opery: po odswiezaniu ajaxowym widok nie pokazywal sie wcale - w przypadku firefoxa bardzo widoczne bylo odswiezanie (mruganie) Natomiast pod Win7 z zaktualizowana Java,Firefoxem, Opera, odswiezanie chodzi ladnie we wszystkich przegladarkach. Za wyjatkiem IE8 ktory przy kazdym odswiezaniu pokazuje zdeaktualizowany widok z pierwszego uruchomienia skryptu. (?) Ten post edytował wertyg 9.10.2012, 22:14:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 09:06 |