![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powoli zaczynam zapoznawać się z tą technologią bo dużymi krokami zbliża się do mnie konieczność zbudowania komunikatora/czatu o dużej przepustowości.
Zastanawia mnie jednak jedno. Jak już dobrze zrozumiałem to ta technologia polega na tym, że przeglądarka wysyła żądanie pod podaną stronę (php) i oczekuje na odpowiedź. Wszystko jest tu dla mnie jasne, zamiast co 3 sekund wysyłać Request HTTP to wysyła go raz i czeka na odpowiedź. Ale zastanawia mnie co ma się dziać w tym momencie w skrypcie PHP, który np. odpytuje o nowe wiadomości? Czy tutaj będzie pętla, która co sekundę (sleep) odpytuje bazę o nowe wiadomości? Jeśli tak to gdzie tu korzyść oprócz zmniejszonej liczby Requestów, które chyba nie są takim obciążaniem jak odpytywanie bazy danych co X sekund? Ten post edytował markonix 8.10.2012, 20:13:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@markonix: Obecnie ceny VPS-ów są na tyle niskie, że spokojnie można z nich korzystać przy średnich czy nawet małych stronach/aplikacjach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@markonix: Obecnie ceny VPS-ów są na tyle niskie, że spokojnie można z nich korzystać przy średnich czy nawet małych stronach/aplikacjach. Odnosisz się do tej przenośności? Oj skrypt z koniecznością instalowania na serwerze oprogramowania nie sprzedałby się na Allegro. Na moje oko to 90% stron postawionych jest na hostingach (w tym darmowych) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ale to akurat tak tylko na marginesie skomentowałem. Wiadomo, coś za COŚ. @redeemer powiem Ci, że niezłą zagadkę zrobiłeś z tym przenoszeniem "serwera" pomiędzy zakładkami. Jedyne co mi przychodzi na myśl to brak odpowiedzi z zakładki serwerowej przez X czasu to sygnał dla zakładki drugiej, aby ta przejęła role serwera. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 18:49 |