Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne]Auto-zapis do bazy po wpisaniu 5znaków
ostry400

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Nie wiem dokładnie czy dobrze wybrałem dział ale nie wiem z którego środowiska skorzystać

Sprawa wygląda następująco :

Potrzeba stworzenia czegoś w stylu formularza z jednym oknem do którego wpisywane będzie pewien kod 5 znakowy NP : RO211 (I tu zaczyna się problem) bo po wpisaniu piątego znaku musiało by się automatycznie zapisać do bazy bez ingerencji człowieka i przyporządkować mu numer zliczający czyli pierwszy zapis numer 1 drugi zapisany kod numer 2 itd

Więc pytanie w czym to można zrobić i czy jest to w ogóle możliwe (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)

Pozdrawiam

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
ostry400

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dzięki obadam sprawę teraz z wujkiem Google:) a z wujkiem to trzeba wiedzieć czego szukać a ja na 100 sposobów tego szukałem i nie wiele znalazłem bo nie wiedziałem od jakiej strony się do tego zabrać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Dzięki viking za podpowiedź z tym zliczaniem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Zmontowałem sobie takie tam coś i ogólnie by mi to wystarczało gdyby jeszcze po wpisaniu samo się zapisywało czyli klikało w enter (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Jest jakieś proste rozwiązanie tego "autoentera"

No szukam tego w google ale kurcze nie wiem

1. <body onload="document.getElementById('kod').focus();">
  2. <div>
  3. <table border="0" cellpadding="5" cellspacing="5" width ="300" height="150" bgcolor="#CCFFFF">
  4. <tr>
  5. <form method='POST' action='skanuj.php'>
  6. <td><center><B>SKANUJ-></td>
  7. <td><input class="text" name="kod" id="kod" size=7>
  8. </td>
  9. <td><input type="submit" value="Zapisz" ></td>
  10. </form>
  11. </tr></table>
  12. </div>
  13. </body>

1.  
  2. <?php
  3. $kod=$_POST['kod'];
  4. if (strlen($kod)=='5')
  5. {
  6. $zapisz= mysql_query("INSERT INTO $s SET kod='$kod'");
  7. }

Nawet idąc po najkrótszej linii oporu można by było coś takiego zrobić że klika sobie co sekundę ten enter sam jak wpisze się 5 cyfrowy to mi zapisze do bazy a jak więcej lub nic to nie zapisze nic (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a zdążę wpisać bo to wpisywane jest czytnikiem kodów kreskowych

Bo z tego co zdarzyłem zalukać to XHR +wzorzec obserwer to troche dużo z tym kombinacji może jakieś wywołanie z Javascript-u??

Ten post edytował ostry400 7.10.2012, 17:27:05
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 04:44