![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym umieścić diva obok diva. A dokładniej chodzi o to, by rightBox był obok content1. RightBox ma być po prawej, a content1 po lewej, walcze z tym już drugi dzień i nie mogę sobie poradzić, próbowałem już z ustawianiem display:inline;, float:left in w obu divach, z clear:both, ale bez skutku. Jeśli chodzi o divy to, div middle, jest po to żeby umieścić tło na całym środku, div gornaBelka i dolnaBelka sa po to, żeby umieścic belki z zaokrąglonymi rogami, div content1 grupuje gornabelke, content(tu jest zawartość właściwa) i dolnaBelke, div RightBox ma być boxem po prawej stronie od content1
Obecnie to wygląda tak http://postimage.org/image/6hnv6027t/ css code Kod @CHARSET "UTF-8"; body{ font: normal 100% Helvetica, Arial, sans-serif; background-color:#4F4F4F; color: #000; font-size: 12px; } img{ width:100%; } .page{ margin: 0 auto; max-width: 83em; background-image: url("../img/strona_tlo.jpg"); background-position: center; background-repeat: repeat-y; } .banner{ width:100%; background-image: url("../img/banner_tlo.jpg"); background-position:center; background-repeat:no-repeat; min-height:30px; height:130px; } .bannerText{ margin-left: 0.5em; padding-top: 3em; font-size: 2em; } .menu{ width:100%; font-size:1.25em; background-image:url("../img/menu_tlo.png"); background-position:center; background-repeat: repeat-y; } a{ margin: auto 0.5em; text-decoration: none; color: #000; } a:VISITED{ text-decoration: none; color: #000; } a:HOVER{ color: #555; text-decoration: underline; } .middle{ min-height:300px; min-width:300px; max-width: 83em; background-image: url("../img/tloPage.png"); background-position: center; background-repeat: repeat-y; } .content1{ width:85.5%; float:left; } .belkaGorna{ margin-top: 2em; margin-left:2em; height:25px; width:85.5%; background-image: url("../img/content1.png"); background-repeat: no-repeat; background-position: left; float:left; } .content{ margin-left: 2em; min-height:20em; float:left; width:85.5%; background-image: url("../img/content2.png"); background-position: left; background-repeat: repeat-y; } .contentHeader{ margin-left:1em; font-size: 1.5em; font-family: Georgia,serif; } .belkaDolna{ margin-left:2em; margin-bottom:2em; min-height:25px; float:left; width:85.5%; background-image: url("../img/content3.png"); background-position: left; background-repeat: no-repeat; } .rightBox{ float:right; min-height:10em; width:12.5%; background-image: url("../img/rb2.png"); background-repeat: repeat-y; background-position: center; } .rightBoxheader{ text-align: left; width:100%; background-image: url("../img/rb1.png"); background-repeat: no-repeat; background-position: center; } .rightBoxTitle{ font-size: 1.2em; margin: 0 0 0 10px; text-decoration: underline; } .footer{ clear:both; height:100px; width:100%; background-image:url("../img/stopka_tlo.png"); background-position: center; background-repeat: no-repeat; } .footerText{ text-align:center; margin: 0 auto; font-size: 0.9em; height:6em; line-height: 4em; vertical-align: middle; font-weight: normal; color:#111; } html code: Kod <body> <div class="page"> <jsp:include page="/template/banner.jsp" /> <c:import url="/MenuServ" /> <div class="middle"> <div class="content1"> <div class="belkaGorna"></div> <div class="content"> <decorator:body /> </div> <div class="belkaDolna" /> </div> <div class="rightBox" ></div> </div> <jsp:include page="/template/footer.jsp" /> </div> </body> Jakieś pomysły czemu to nie chce zadziałać(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko rozbija się o złe dopasowanie, jeden div nie mieści się obok drugiego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko rozbija się o złe dopasowanie, jeden div nie mieści się obok drugiego. faktycznie, chociaż też problem był w <div class="dolnaBelka" />, bo po zmianie na <div class="dolnaBelka" ></div>, teoretycznie jest ok. Tylko teoretycznie bo z niewiadomych mi przyczyn, do diva content1 jest dodany po prawej stronie wielki margines (jakies 100px). Nijak nie mogę się go pozbyć - ustawiałem już margin na 0, padding na 0. Jestem pewny, że to on bo po wstawieniu obramowania na niego to właśnie taki większy kawałek się obramował. Jeśli zmieniam jego (content1) szerokość, to wtedy ucina mi divy, które są w środku content1. Nie ogarniam dlaczego tak się dzieje :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 19:35 |