![]() |
![]() |
--zend-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Mam czysto teoretyczne pytanie. Otóż, chcę stworzyć projekt portalu internetowego połączonego ze sklepem internetowym w technologii ZF. Chcę do tego wykorzystać CMS'a WORDPRESS. Pytanie może i dziwne, ale jak połączyc ze soba Zend'a z Wordpress'em. Chciałem w tej sytuacji wykorzystać tylko technologię ZF, ale pytanie brzmi, czy nieuniknionym jest korzystanie gotowych funkcji WP do wyswietlania tresci na stronie? Czy mogę korzystać w pewnien sposób tylko z ZEND'a za pomocą rozbudowanych zapytań MySQL? Pytanie też, czy jest mozliwość rozbudowania bazy danych w WP i jak tym zarządzać? Jeszcze nigdy nie spotkałem sie z wykorzystaniem CMS'a jaki proponuje WORDPRESS. Dotychczas miałem do czynienia z prostym CMS'em stworzonym przez firme, w której kiedyś pracowałem, gdzie zapytania do bazy musiałem generować sam. Przyznaje, że jestem początkującym w ZF i WP, dlatego chciałbym się dowiedzieć jak dobrze rozpocząć projekt. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@viking, wyłącz sobie rozszerzenie MySQL i spróbuj uruchomić Magento (jeden z bardziej rozbudowanych systemów eCommerce, zbudowany na Zendzie).
To prawda, że kod WP to trochę spaghetti. Ale sam system przemyślany jest bardzo dobrze. W trakcie generowania czegokolwiek po drodze generowana jest masa hooków/eventów (jak zwał, tak zwał), pod które możesz się bardzo łatwo podpiąć. Więc jeśli przez potrzebę jakiejś zmiany grzebiesz się w takim strukturalnym kodzie (w core systemu??), to znaczy, że robisz coś źle. W WP nie zmieniasz istniejących rzeczy, wpinasz się po prostu swoim kodem w odpowiednie miejsca. Co do napisania jak widziałbym integrację - nie napisałem, bo autor nie napisał o co mu dokładnie chodzi. A widziałem i robiłem przeróżne integracje, chociażby sklep zbudowany na wspomnianym wcześniej Magento i blog do tego sklepu oparty na WP. Wszystko na wspólnym layoutcie Magento. I był to system dla jednego z bardziej znanych producentów akcesoriów sportowych w USA. Więc potencjał jest, trzeba go tylko umieć wykorzystać. [edit] Daleko szukać. Magento ma nawet rozszerzenie, które integruje z nim WP. Skoro takie rozszerzenie powstało to znaczy, że jest takie zapotrzebowanie. Ten post edytował sowiq 2.10.2012, 10:28:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 01:10 |