![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Witam,
Jestem ciekawy Waszych doświadczeń i sposobów zabezpieczania formularzy przed niebezpiecznymi wpisami (zaznaczam ze nie chodzi mi o to jak zrobić aby cyferek nie wpisać). Moje doświadczenie w tym zakresie jest znikome zaś literatura w tym zakresie też jest skromna. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zabezpieczajac dany skrypt itp. musimy tez pamietac, ze jezeli znamy sposob jak go obejsc napewno predzej czy pozniej ktos tez go znajdzie. Najlepiej udostepnic newralgiczny kod zaufanym osobom, ktore przetestuja jego slabe punkty.
Nastepna sprawa jest funkcja printf() oraz sprintf(), ktore sa narazone na tzw blad ciagu formatujacego. Uzywajac tych funkcji w polaczeniu z danymi przeslanymi z zewnatrz moga powodowac bledy w naszych aplikacjach i umozliwic atak na nasza aplikacje. Podczas tworzenia aplikacji bazujacych na uprawnieniach usytkownikow musimy stosowac zasade najmniejszego przywileju. Nie powinnismy odrazu nadawac uzytkownikowi najwyzszych praw, a zaczac od podstawowych w celu unikniecia dostepu przez niepowolane osoby do waznych danych. Dane konfiguracyjne powinismy trzymac w zabezpieczonych katalogach albo w plikach, ktore nie dadza sie podejzec. Zmienne globalne sa kolejnym 'miejscem' narazonym na atak, wiec powinnismy tak konstruowac skrypty aby nie mozna bylo w latwy sposob podmienic danych globalnych (najlepiej wlaczyc register_globals na off). Polecam jeszcze ten link do skryptow, ktore moga nam sie przydac w zabaezpieczeniu naszych aplikacji: http://www.zend.com/codex.php?CID=246 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 15:51 |