![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedługo, wraz ze znajomymi, będziemy uruchamiali stroną internetową (a właściwie dwie: jedną polską, drugą miedzynar. - ale obie bardzo podobne).
Na obydwóch będą pewne płatne elementy. Dlatego też, na obydwóch, będą potrzebne regulaminy. O ile dla polskiej wersji, nie powinno być większego problemu z regulaminem (jakaś kancelaria prawna prędzej czy później zrobi i dorobi aby było ok), o tyle dla wersji globalnej mam wątpliwości. Nie wiem czy jakaś kancelaria w PL robi takie rzeczy? Co prawda nie dopytywałem się jeszcze, ale jakoś podchodzę z rezerwą i pewną nieufnością do tego. Ktoś może miał z takim czyś do czynienia? Przy okazji - jak to jest z odpowiedzialnością przy regulaminie - jesli firma zrobi mi na stronę regulamin, to ona odpowiada za wszelkie problemy z tego wynikające? skąd mam mieć pewność, że ona zrobiła wszystko na tip top, abym się nie martwił na przyszłość? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Regulaminu wcale nie musi pisać prawnik- wystarczy osoba, która się trochę na tym zna. Podstawa jest tutaj: "ustawa z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną - http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20021441204"
Oczywiście bezpieczniej dla Ciebie jest skorzystać z pomocy prawnika. Na początku powinieneś zawrzeć umowę z prawnikiem regulującą wasz stosunek prawny. Regulamin musi być zgodny z polskim prawem i na starcie powinieneś oczekiwać, że w takiej formie dostaniesz go od prawnika. Dodatkowo w krytycznych sytuacjach możesz domagać się roszczeń z tytułu nienależytego wykonania umowy ( zapis w stylu: odpowiedzialność materialna za zaniedbanie wskutek którego klient doznał szkód finansowych ), bo prawnik jest odpowiedzialny za staranność wykonywanych usług. Jestem po piwku, także zdania krótkie, żebym się nie zakręcił : ) Cytat Przeczytaj sobie o cwaniaczkach, którzy składają masowo propozycje ugody sklepom, które mają regulamin z klauzulami niedozwolonymi i wtedy stwierdzisz, że nawet kancelarie popełniają błędy(często też ludzie po prostu kopiowali regulaminy). Sam bym chętnie poczytał jakie to są klauzule niedozwolone ; ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... wystarczy osoba, która się trochę na tym zna... Więzienia są pełne ludzi którzy się trochę na czymś znają. Cytat Wkurza mnie ta frustracja i bezradność w takiej sytuacji. Bo teraz to wygląda tak: prawnik pisze regulamin dla sklepu, po czym kolega prawnika na drugi dzień pisze do Ciebie 'dawaj kase, bo jest luka w regulaminie' - prawnik i kolega mogą zarabiać. A o umowie z prawnikiem słyszałeś? Przecież nie zlecasz mu tego na mordę. Z reguły ustalasz w niej ewentualną korektę, w wyniku wystąpienia nieprawidłowości, poza tym nie widzę problemu z podesłaniem tego do prawnika nr 2 w celu weryfikacji. Nie kombinuj za bardzo, tylko to zrób. Ten post edytował !*! 1.10.2012, 06:58:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako, że wyciągasz frazę z kontekstu, ja też sobie pozwolę:
Więzienia są pełne ludzi [...] Ameryki nie odkryłeś ;) //EDIT @athabus Dzięki, zawsze wychodzę z założenia, że dobrze jest znać swoje prawa, ale taką lekturę sobie zostawię na jakiś dłuższy wieczór jednak ;) Ten post edytował prowseed 1.10.2012, 17:34:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 17:44 |