![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Framework na którym operuje to Yii jak widać w tytule. Problem dotyczy wstawienia danych do bazy, które są przesłane z formularza. A więc tak mam formularz register.php (widok)
następnie dane przesyłane są do SiteController.php (kontrolera) w którym odbywa się walidacja
i wywoływane jest metoda wstaw z RegisterForm.php (modelu), która ma za zadanie wstawić dane do bazy.
Niestety otrzymuję wyjątek CDbException o treści. Cytat CDbCommand failed to execute the SQL statement: SQLSTATE[23000]: Integrity constraint violation: 1048 Column 'username' cannot be null. The SQL statement executed was: INSERT INTO tbl_user (username,password,email) VALUES(:username,:password,:email) Nie bardzo wiem jak to ugryźć, na pierwszy rzut oka wydaje się być wszystko w porządku. Może ktoś bardziej doświadczony posłuży radą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . EDIT: Rozwiązałem to w inny sposób, a dokładniej za pomocą konstruktora zapytań:
Natomiast chętnie dowiem się dlaczego nie działa poprzedni kod. Ten post edytował cod3r 28.09.2012, 22:50:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie widzę nigdzie we wstaw() deklaracji zmiennych które wstawiasz ($username....) stąd są null, stąd dostajesz komunikat że nie mogą być null.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:18 |