Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> MVC a kod html
bor1904

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Nie jestem zawodowcem jeżeli chodzi o programowanie w PHP i postanowiłem nieco podnieść swoje umiejętności i poszerzyć wiedzę.
Najczęściej pracuje na CodeIgniter i w związku z tym zacząłem przeglądać tutki (szczególnie video) i troszkę się zaskoczyłem.

Kiedyś zgłębiając zasady wzorca MVC wielokrotnie spotykałem się z kilkoma fundamentalnymi zasadami takimi jak:
...
-kod html,JS,CSS może występować tylko w widoku
-kod SQL,kod operacji na plikach, WS itp może występować tylko w modelu
-kontroler pobiera dane od usera, jak trzeba przepuszcza je przez model i to co otrzyma z modelu wrzuca do widoku gdzie ubierane jest to w znaczniki i wyświetlane (więc kontroler raczej szczupłym tworem jest)
...

No i na owych tutorialach (mimo iż widać że programiści od wczoraj nie dziobią w PHP) to jest wolna amerykanka w stosunku do tych zasad. Najczęściej cała masa html jest produkowana w kontrolerze, a i w kilku przypadkach w modelu tworzony jest gotowy kod html do przesłania przez kontroler do widoku.

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam
KB
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Crozin

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Dwa (nieświadome) błędy tutaj popełniłeś:
1. Rzuciłem szybko okiem na te pięć linków - część opiera się na kompletnie niemiarodajnych testach (zła konfiguracja, "mierzenie" bardzo małego fragmentu FW i rzutowanie wyników na całość), część nieco stara, część to mocno subiektywne oceny "jak mi się z niego korzystało", a w części w ogóle brakuje jakiejkolwiek argumentacji.
2. Posłużyłeś się autorytetem jako takim. Czyli uznałeś, że jakaś "prawda" jest lepsza bo napisał to ktoś, a nie dlatego, że stoją za tym solidne argumenty.

Nieświadome, bo ciężko od kogoś niezaangażowanego w temat wymagać tutaj cudów.

Cytat
Twórcy twierdzą że jest to FW oparty na MVC:
http://codeigniter.com/user_guide/overview/mvc.html
Podobnie jak twierdzą twórcy JSF-a, a oba frameworki działają w oparciu o diametralnie różną architekturę.

Cytat
Do kotawbutach " A View will normally be a web page," a czym jest typowa strona WWW jak nie HTMLem?
(oczywiście prosta klasa View nie napisana jest w HTML ...ale chyba nikogo nie podejrzewa się o tak wyrafinowane myślenie)
Bo widokiem może być również: obrazek, xml/json, pdf, email, mms, plik do druku, kod JS i wiele, wiele innych. Ale zazwyczaj będzie to szablon HTML.

PS. To, że te frameworki nie mają w rzeczywistości nic wspólnego z MVC nie znaczy, że są złe. Powiem więcej: MVC dla stron WWW to wyjątkowo zły pomysł - zresztą trudno, by wzorzec zdefiniowany dla aplikacji desktopowych dobrze wpasowywał się w strony WWW.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 21:04