![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę CMSa, jednak nie wiem czy obecnie jest wszystko poprawne. Nie chcę pisać dalej tylko pogłębiając błędy dlatego też chciałbym tu umieścić pierwsze pliki i kody mojego CMSa. Na razie nie nadaje się to do niczego, ponieważ jeszcze nawet nie działa on poprawnie jednak chciałbym wiedzieć czy można to dalej kontynuować właśnie tak jak ja piszę? Oto kod:
http://www.sendspace.pl/file/eb66b19076d605acf5918c3/scms Jak to działa można zobaczyć tu: http://94.251.191.53/scms http://94.251.191.53/scms/admin Dane do panelu: Login: admin Hasło: haslo Działa na localhost więc w nocy na pewno nie będzie ta strona aktywna Ten post edytował materkamil 26.09.2012, 19:09:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może autor coś powie. Co do PDO, bardzo to popieram, to jest standard i nawracanie na używanie go zamiast mysql_* jest jak najbardziej poprawne.
Co do obiektowości, to zależy od woli programisty, więc nie wiem po co taki bój. Znam podstawy OOP jednak po prostu bardzo dobrze czuję się w strukturalnym Co do zmiany przez firebuga name ukrytego pola, nie uważam tego za błąd bo do panelu admina ma dostęp tylko admin, więc takie informacje on zna. Ten post edytował materkamil 27.09.2012, 19:24:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do zmiany przez firebuga name ukrytego pola, nie uważam tego za błąd bo do panelu admina ma dostęp tylko admin, więc takie informacje on zna. No dobrze, a jeśli z panelu administratora korzystać będzie więcej niż jedna osoba - załóżmy, że tyle osób, ile jest wersji językowych strony plus ze 3 administratorów i kilku moderatorów? To jest jaknajbardziej oczywisty scenariusz. Nie można pisać aplikacji (a raczej nie powinno się), zakładając, że znał ją będzie tylko jeden user (administrator) i on na pewno będzie wiedział, że tego nie można ruszać. Z racji tego, niezależnie gdzie jest mozliwośc popełnienia błędu przesyłanych danych, czy to panel zarządzania dla admina czy to strona główna dla zwykłego użytkownika - filtrujemy dane i sprawdzamy poprawność kodu pod każdym względem. Wiem, że to może troszkę dużo jak na osobę, która (przepraszam, ale nie wiem jak długo piszesz w PHP) ma troszkę więcej niż podstawy za sobą, ale uwierz mi na słowo - to się na Tobie nie zemści, ba, za jakiś czas dostrzeżesz zalety tego, że zacząłeś foltrować dane i unikać błędów - jakichkolwiek błędów (czyli na przykład tak jak było wyżej z tym indeksem tablicy po zmianie atrybutu name ukrytego pola). Nikt Ci nie narzuca pisania tak czy inaczej, ale czasami warto pomyśleć, czy na pewno idzie się w dobrym kierunku. Jeśli filtrowanie danych i sprawdzanie ww. rzeczy ma tylko zająć Ci jakieś 8% czasu jaki poświęcisz na aplikację a w przyszłości ma Ci to pomóc (nawet nie wyobrażasz sobie, jak często mała rzecz, którą dodałeś "od tak sobie bo CI sie przypomniało" sprawia, że nagle ta mała rzecz spowodowała, że nie ma lawiny błędów, które byłyby z jej przyczyny. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 10:05 |