![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 2 Dołączył: 2.08.2012 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Pisząc funkcje usuwania zdjęc unlink wyrzucił mi permission denied. Zacząłęm sie zastanawiac wtedy czy gdy zmienie chmoda na 777 zwykły kowalski będzie mógł wykasowac mi plik z serwera nawet sie nie logując do mojej aplikacji?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Pisząc funkcje usuwania zdjęc unlink wyrzucił mi permission denied. Zacząłęm sie zastanawiac wtedy czy gdy zmienie chmoda na 777 zwykły kowalski będzie mógł wykasowac mi plik z serwera nawet sie nie logując do mojej aplikacji?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Chwila, bo nie rozumiem. Chcesz kasować z aplikacji webowej, i tylko z niej - OK. Chcesz zabronić "zwykłemu Kowalskiemu". Czyli komu? a) Komuś posiadającemu konto (shell/ftp)? (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Czy komuś posiadającemu inną wirtualkę? c) Czy jeszcze jakoś inaczej? Jeśli a), to jest sytuacja taka, że Twój skrypt chodzi z prawami tego usera, który jest w konfiguracji serwera WWW (np. www-data). A zalogowanie się na serwer via ftp/ssh to inny użytkownik w systemie (np. 'jasiu'). W takim przypadku możesz na katalog nałożyć "restricted deletion flag", robi się to przez chmod - prawa ustawiasz na 1755 (tak, cztery cyfry) jeśli (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) , to musisz liczyć na to, że user 'jasiu' mająsy swoją wirtualkę nie może wejść do katalogu Twojej wirtualki (bo jak pozna ścieżkę i wejdzie, to jego wirtualka i Twoja działa z takimi samymi prawami - więc może zrobić dokładnie to, co Ty w swoim skrypcie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 21:05 |