![]() |
![]() |
-powazny- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Mam taki programik: tekst1.php
Problem w tym, że nie mogę nigdzie znaleźć opisu jak i w jakiej kolejności działają cookies. Specjalnie wstawiłem w kodzie php opisy (echo), żeby zobaczyć, czy i co zostało wprowadzone do cookie. Jednakgdy wpisuje [wpisany tekst], kod php wyświetla "przypisuje ciasteczka do [wpisany tekst]" a w następnej linijce go nie wyświetla. Dopiero jak dam powrót i wyślę coś innego, np [nowy tekst] to będzie: "przypisuję ciasteczka do [nowy tekst]", a pod spodem odpowiednio sformatowany "[wpisany tekst]". Czyli ciągle wyświetla mi się dana z poprzedniego wysłania. Poza tym chciałem napisać licznik, jednak zmienna $_COOKIE['count'] ciągle mi się resetuje (pomimo, że nie uruchamia się setcookie() ). Czy ktoś może mi pomóc w zrozumieniu czemu tak się dzieje i jak powinno się właściwie korzystać z cookies ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze, przeczytałem artykuł i już troszkę więcej rozumiem. Zrobiłem tak, że przesyłam dane do drugiej strony z której, po utworzeniu i przypisaniu ciastek, przekierowuje mnie na stronę trzecią na której to wyświetlam (da się prościej ?). Jednak dalej nie rozumiem, czemu 'count' mi się zeruje skoro korzystam z niego tak samo jak z pozostałych, z którymi nic się nie dzieje. Szukałem podpowiedzi na temat nagłówków, buforowania w artykułach oraz ciasteczek w kilku książkach i wciąż nie mogę tego do końca ogarnąć.
edit: czy dobrze rozumiem, że nie mogę zmieniać ciastek metodą $_COOKIE['']++ ? tylko przypisuję ciastko do zmiennej, dodaje, przypisuje zmienna do ciastka, dlatego, że musi zostać wysłane żądanie (?) bo w taki sposób działa. Pozostaje tylko pytanie, czy rozwiązanie z 3 stronami jest dobre, czy może jest jakieś bardziej efektywne Ten post edytował Powazny 24.09.2012, 22:58:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 23:19 |