![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacząłem się bawić PHP. Bardzo interesujące. A razem z bazami danych jeszcze bardziej. I dalej myślę w jakim kierunku iść. I chcę zobaczyć co to Zend Framework. Więc oczywiście pobieram. A dalej? Jak to zainstalować? Gdzie znaleźć dobre praktyczne i teoretyczne informacje, społeczności itp?
Na początek prosiłbym o pomoc w instalacji. Mam XAMPPa i w nim PHP. Jakoś to trzeba gdzieś include_path ale jak i gdzie? (IMG:style_emoticons/default/php.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy ty myślisz że te narzędzia mają jakąś cudowną moc pisania aplikacji za ciebie? Zend to cała masa kodu który będziesz musiał napisać żeby twój projekt zaczął funckjonować. Co więcej, przepiszesz go 100x zanim uznasz że spełnia twoje potrzeby i jest dobrze skonstruowany. Po drodze nauczysz się całej masy rzeczy o frameworku i znowu wyrzucisz wszystko do kosza i przepiszesz całość. To że wygenerujesz sobie kontroler czy jakieś katalogi może pomóc na początku ale nie zmieni faktu że reszta jest w twojej gestii.
Tak więc zainstaluj ponownie Netbeans / dowolny edytor z podpowiadaniem składni, pobierz http://packages.zendframework.com/releases...2.0-minimal.zip, rozpakuj paczkę, stwórz nowy projekt (ręcznie) wedle znalezionych w sieci i dokumentacji poradników, library do odpowiedniego folderu i zacznij pisać moduły. Nic więcej nie jest ci potrzebne. Stworzyłeś sobie jakiś akademicki problem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 14:15 |