![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hej, wam moga sie te pytania wydac glupie ale coz:
1. po co tyle kodowan znakow, skoro i tak wiekszosci sie odradza ich uzywanie? czytalem w wikipedii o niektorych i w 90% jest 'odradza sie jego uzycie, gdyz powoduje błedy w czymstam', albo 'gdyz jest niekompatybilna'. w samym mysql nawet dla utf sa cztery odmiany, po kazdej dla jezyka, latiny, a i tak kazdy ci doradza uzycie generatl_utf8... tak wiec po co tyle kodowan, BOMy, nie BOMy, ktore sprawiaja czeste bledy w kodowaniu, skryptach? 2. czy mozna shakowac jakos strone poza wprowadzaniem danych z formularza? wiem ze formularze sa najbardziej wrazliwe wiec nalezy dawac ich jak najmniej oraz filtowac. ale czy da sie jakos shakowac strone nie z formularzy czy linku url? tutaj akurat nie musicie podawac przykładow, tylko jakbyscie mogli zwrocic uwage na co uwazac :P cos tam jeszcze miałem zapytac ale zapomnialem dopisze jak sobie przypomne Ten post edytował michat34 17.09.2012, 07:39:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
Ja dla pewności bym poczekał na odpowiedź jednego z właścicieli najlepszej polskiej strony dot. bezpieczeństwa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) . Cytat wiem ze formularze sa najbardziej wrazliwe wiec nalezy dawac ich jak najmniej Najmniej? Ma być formularz to jest formularz. Nie ma go być, to go nie ma. Nie widzę sensu w ograniczaniu ilości formularzy ze względu na bezpieczeństwo strony. Cytat czy mozna shakowac jakos strone poza wprowadzaniem danych z formularza? Złe zabezpieczenie formularza jest winą programisty. Równie dobrze programista mógł źle zabezpieczyć coś innego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 23:11 |