Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Symfony][Symfony2] Zapytanie z Entity
BugsBunny

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ostatnio pisząc jakiś kod w symfony2 potrzebowałem wykonać następujące czynności związane z aktualizacją pola ordering.

Znużmy, że mam table (Entity), która ma pole ordering. Chciałbym w tym Entity zrobić metody, które obsługiwałby aktualizację orderingów po takich czynnościach jak usunięcie, dodanie nowego, zmiana istniejącego. Niestety w Entity nie mam dostępu do EntityManagera. Nie mogłem go też wstrzyknąć.

Jak realizujecie tego typu problemy? Czy wykonywanie zapytań z modelu jest dobrą praktyką? Może należałoby stworzyć Event, który realizowałby tego typu funkcjonalności.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
misi3kk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie jestem pewien, ale pierwszy z podanych bundle (stof) pozwala chyba na użycie wszystkich gedmo doctrine extensions.

Do tej poru używałem głównie tree, ale za prawdopodobnie nie potrzebujesz aż tak rozbudowanej funkcjonalności (można zablokować na jeden root).

http://www.gediminasm.org/article/sortable...n-for-doctrine2

Sortable powinien działać - nie robi on nic więcej niż listener+repo z paroma dodatkowymi funkcjami, więc możesz albo użyć tego gotowego, albo napisać to samemu.

Wydaje mi się, że inaczej niż na eventach zrobić się tego nie da. Podawanie EM do Entity może okazać się niebezpieczne. Ostatecznie zawsze możesz zrobić to po stronie bazy danych.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 21:38