![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacząłem się bawić PHP. Bardzo interesujące. A razem z bazami danych jeszcze bardziej. I dalej myślę w jakim kierunku iść. I chcę zobaczyć co to Zend Framework. Więc oczywiście pobieram. A dalej? Jak to zainstalować? Gdzie znaleźć dobre praktyczne i teoretyczne informacje, społeczności itp?
Na początek prosiłbym o pomoc w instalacji. Mam XAMPPa i w nim PHP. Jakoś to trzeba gdzieś include_path ale jak i gdzie? (IMG:style_emoticons/default/php.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma być koniecznie 1ka. Ale ludzie mówią że 2ka jeszcze jest mało sprawna bo brakuje wielu rzeczy. Za nowa. I skoro jedynka waży 30 mega a dwójka 2,5 mega to myślę że coś w tym może być co mówią. I dałem 1kę.
Czy można zainstalować obie wersje naraz? W sumie instalacja za sobą, teraz projekt. Widzę że Netbeans sobie znalazł ścieżkę do Zenda i że sobie można projekt php zend utworzyć i że za 1nym kliknięciem tworzy projekt tam gdzie trzeba ze strukturą katalogów i plików. Myślę że teraz by należało iść w takich kierunkach: 1. Netbeans i jego możliwości (updater, dodatkowe pluginy, co i gdzie) 2. Zend i co i jak 3. PHP 4. Projekt - i tu się zatrzymam nieco. Jak podejść do projektu? Czy analizować gotowe projekty? Gdzie znaleźć dobre i ciekawe gotowe projekty? Myślę że skupię się też nad kilkoma funkcjonalnościami. Na przykład obsługa użytkownika, gdzie można, znając już to, zastosować to na wiele sposobów. A z drugiej strony parę rzeczy typu zend a bazy danych, formularze, XML. Nieaktualne manuale? Które są aktualne? A w końcu teraz mi Netbeans jakieś dziadostwo robi. Jak dam "zf" w konsoli to daje mi że "Failed opening NetBeansCommandsProviders.php " I pod spodem pełno dziadostwa. Kod Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600] (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp. C:\Documents and Settings\ghj>zf Warning: include_once(NetBeansCommandsProvider.php): failed to open stream: No s uch file or directory in C:\xampp\htdocs\zend_framework\library\Zend\Loader.php on line 134 Warning: include_once(): Failed opening 'NetBeansCommandsProvider.php' for inclu sion (include_path='C:\xampp\htdocs\zend_framework\library') in C:\xampp\htdocs\ zend_framework\library\Zend\Loader.php on line 134 Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Exception' with message 'File "NetBeansCom mandsProvider.php" does not exist or class "NetBeansCommandsProvider" was not fo und in the file' in C:\xampp\htdocs\zend_framework\library\Zend\Loader.php:87 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\zend_framework\library\Zend\Tool\Framework\Loader\BasicLoader .php(110): Zend_Loader::loadClass('NetBeansCommand...') #1 C:\xampp\htdocs\zend_framework\library\Zend\Tool\Framework\Client\Abstract.ph p(122): Zend_Tool_Framework_Loader_BasicLoader->load() #2 C:\xampp\htdocs\zend_framework\library\Zend\Tool\Framework\Client\Abstract.ph p(223): Zend_Tool_Framework_Client_Abstract->initialize() #3 C:\xampp\htdocs\zend_framework\bin\zf.php(600): Zend_Tool_Framework_Client_Ab stract->dispatch() #4 C:\xampp\htdocs\zend_framework\bin\zf.php(117): ZF->_runTool() #5 C:\xampp\htdocs\zend_framework\bin\zf.php(74): ZF->run() #6 C:\xampp\htdocs\zend_framework\bin\zf.php(623): ZF::main() #7 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\zend_framework\library\Zend\Loader.php on line 87 C:\Documents and Settings\ghj> Tyle z tego wychodzi. O dopiero było wszystko OK. Ale przy okazji tworzenia projektu było rejestracja providera. I chyba przez to jest źle. Jest fatalnie. Wyinstalowałem NetBeansa, wymieniłem ZF, wywaliłem projekty i nadal jak wyżej. Woła coś tego providera. Co się dzieje? Na forum Netbeansa zapytałem, nikt nie odpowiedział, w ogóle nic się nie da zrobić. Chyba Windowsa przeinstaluję. Ten post edytował andrzej61 15.09.2012, 20:13:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 05:02 |