![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak użyć sesji do logowania na stronę? Czy możesz mi napisać przykładowy skrypt?
-------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
logon.php
Kod session_start();
if( isset( $_SESSION['login']) ){ header( 'Location: index.php' ); exit(); } if( isset( $_POST['login'] ) && isset( $_POST['pass'] ) ){ ... pobieranie danych z bazy $result['pass'] - zmienna z haslem z bazy danych zakodowana md5() $result['email'] - email pobrany z bazy danych $result['last_ip'] - wiadomo co $result['last_logon']- wiadomo co ... if( isset( $result['pass'] ) ){ similar_text( md5( $_POST['pass'] ), $result['pass'], &$simres); if( $simres == 100 ){ // Sprawdzanie poprawnosci hasla $_SESSION['login'] = $_POST['login']; $_SESSION['email'] = $result['email']; $_SESSION['last_ip'] = $result['last_ip']; $_SESSION['last_logon'] = $result['last_logon']; header( 'Location: index.php?'.SID ); ' przenosi do strony gdzie ma byc przekazana sesja po zalogowaniu exit(); } } session_destroy(); header( 'Location: logon.php?err=1' ); 'jezeli login lub haslo nie zostalo przeslane do skryptu wypisuje blad exit(); }else{ if( isset($_POST['err'] ){ echo "Jakis komunikat o bledzie"; } ... miejsce na formularz ... } index.php Kod session_start();
if( isset( $_SESSION['login']) ){ ... jakis kod strony ... }else{ session_destroy(); header( 'Location: logon.php' ); 'jezeli nie ma danych sesji to idziemy do formularza } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:50 |