Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Strona szkoły
mateŁusz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Odwiedź moją stronę

Nie skończone jak na razie.. wygląd strony nienaganny?

Propo dopisku na dole 'Prawidłowe działanie Google Chrome'. Na Operze, FF itd. to jest problem z menu bo jak nasuniesz, np. na 'pozostałe' i bd chciał wybrać 'SKO' to rozwijane menu znika i tak trzeba kilka razy przesuwać, aby nie znikło - nie mam pojęcia dla czego tak jest.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
abort

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(mateŁusz @ 14.09.2012, 15:10:56 ) *
1. Właśnie chciałem zrobić to za pomocą jQuery, aby nie przeładowywać strony.

Musisz się zastanowić czy dobrze robisz. Sobie niewątpliwie ułatwiasz sprawę, ale... potencjalnym użytkownikom strony rzucasz kłody pod nogi. Zobacz sobie dowolną stronę szkoły z N odnośnikami i różnymi działami i innymi takimi... Pomyśl teraz, ile tam jest odnośników, informacji, zdjęć, dokumentów... Do każdej takiej informacji jesteś w stanie podać (np. przez maila czy komunikator) bezpośredni link. Takie podejście ma przewagę nad jQeury: przyspiesza przekazywanie informacji, ułatwia indeksowanie (wyszukiwarki!), ułatwia segregowanie informacji (bookmarki). Zresztą... w każdym z tych przypadków powinienem napisać "UMOŻLIWIA". Bo tak, jak Ty to robisz, to z jQuery tego w zasadzie nie uzyskasz.

Cytat(mateŁusz @ 14.09.2012, 15:39:57 ) *
Dobra, nie mam pomysłu na kolorystykę.
adobe

Kolorystyka? Design?
- jasne kolory, ciemny, kontrastujący tekst. Dodatkowo dla ważnych rzeczy można wrzucić w innego (wyraźnie jaśniejszego lub ciemniejszego - ale bez przesady) diva i dobrać do tego kontrastujący tekst (żeby nie było, że na tle #ddd damy tekst biały, bo nie będzie widać). Przede wszystkim: MA BYĆ CZYTELNIE. Do tego dobrze dobrana czcionka (krój i wielkość). I dopiero do tego dobrać: header, footer i tło.
A paleta? Na przykład taka: http://kuler.adobe.com/#themeID/2032684 (być może opcjonalnie z przyciemnieniem kolorów: drugiego od lewej i środkowego - ale to dopiero wychodzi w praniu...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 14:11