Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript] zmienne klasowe "protected" w javascript
--adrian--

Goście

Witam
W taki sposob realizuje dziedziczenie w javascripcie:
  1. var KlasaPochodna=function()
  2. {
  3. var tempBazowa=new KlasaBazowa();
  4. for (property in tempBazowa)
  5. {
  6. this[property] = tempBazowa[property];
  7. }
  8.  
  9. ...
  10. }

Niestety w ten sposob przekazywane sa tylko funkcje i zmienne "publiczne". Moje pytanie jest czy da sie w jakis sposob dziedziczyc z klasy bazowej zmienne i metody "prywatne"(tj. w innych jezykach "protected")? z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
stefan33

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No wiesz mi chodzilo o zmienna prywatna majaca byc protected, ciezko to nazywac w js w którym takie rzeczy nie sa jawnie wyszczególnione. Co do pamieci to mam poki co wolna reke bo pisze dla siebie wiec nie zamierzam sie przejmowac (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Niby czasami kapsulkowanie sztuka dla sztuki, ale mimo wszystko wedlugo mnie to dobra praktyka, bo z kolei idac w druga strone i pomijajac kapsulkowanie kiedy sie podoba mozna w koncu sie przejechac lekko

Zrobie wlasnie tak jak mowisz- poki co odpuszczam sobie tworzenie jakichs super poprawnych klas i m.in. prywatne beda sie zaczynaly od "_" i git (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Dzieki za wstepny kod jakos bede sobie kombinowal zeby to wszystko mi hulalo (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Mysle ze to co napisales jest zrozumiale, wiec dziekuje bardzo za kolejne rady, jestem mega zdziwiony ze chcialo Ci sie tyle pisac (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Tak wlasnie zrobie, tzn. bede po prostu pisal swoj kod a z czasem na pewno ogarne sobie jak wszystko powinno byc. Do tej pory mialem napisane proste klasy w ktorych nie wykorzystywalem dziedziczenia i zdawalo mi sie ze znam obiektowy js, stad zalozylem temat zeby szybko sie dowiedziec jak zrobic "protected" i nagle sie okazuje ze prawie nic nie wiem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ale teraz juz mam na to o wiele lepszy widok, myslalem, ze w js bedzie sie dalo wszystko imitowac czarno na bialym jak w c++ czy javie, ale tak nie bedzie. Co do zmiennych protected to natknalem sie na taki artykul wiec widac, ze js to ciezki kawalek chleba: http://code42.pl/2010/12/19/obiektowy-java...wietego-graala/

Dzieki jeszcze raz za pomoc,w razie czego bede pisal, ale mam nadzieje, ze juz sobie bede radzic (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Chociaz w sumie jakies male pytanko zawsze sie znajdzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Naprawde jeszcze raz dziekuje za pomoc, jezeli nie ma Pan juz czasu to nie ma problemu prosze nie odpisywac (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Czy takie bindowania sa poprawne? Czy jakies jest lepsze/gorsze, czy po prostu uzywac sobie zaleznie od potrzeb? Z gory dziekuje za odpowiedz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
  1. var jakasKlasa=function()
  2. {
  3. var divEl=document.createElement('div');
  4.  
  5. //wypelnianie diva elementami html
  6.  
  7. var divPrzycisk=divEl.firstChild.firstChild;
  8.  
  9.  
  10.  
  11. //1-sza wersja:
  12.  
  13. var jakasFunkcja=function()
  14. {
  15. //kod
  16. }
  17.  
  18. divPrzycisk.onclick=function() { jakasFunkcja(); }
  19.  
  20.  
  21. //2-ga wersja:
  22.  
  23. this.jakasFunkcja=function()
  24. {
  25. //kod
  26. }
  27.  
  28.  
  29. (function(przekazanaFunkcja)
  30. {
  31. divPrzycisk.onclick=function() { przekazanaFunkcja(); }
  32. }
  33. )(this.jakasFunkcja);
  34. }

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 17:11