![]() |
![]() |
--adrian-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
W taki sposob realizuje dziedziczenie w javascripcie:
Niestety w ten sposob przekazywane sa tylko funkcje i zmienne "publiczne". Moje pytanie jest czy da sie w jakis sposob dziedziczyc z klasy bazowej zmienne i metody "prywatne"(tj. w innych jezykach "protected")? z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja pisałem o dziedziczeniu przez prototype. Jeśli dziedziczysz przez call, to działa tak jak w Twoim przykładzie.
A co się stanie jeśli dziedziczysz przez prototyp: Kod function Parent(){ var field; this.setField = function(value){ field = value; }; this.getField = function(){ return field; }; } function Child(){ } Child.prototype = new Parent(); child1 = new Child(); child2 = new Child(); child1.setField(1); // w child1 przypisuję 1 do field alert(child2.getField()); // w child2 też jest 1 child2.setField(2); //w child2 przypisuję 2 do field alert(child1.getField()); // w child1 też jest 2 przykład Ten post edytował droslaw 10.09.2012, 11:56:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 15:18 |