![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
zostałem poproszony o napisanie aplikacji typu ERP i zastanawiam się nad wyborem języka dla tego projektu. Aplikacja może być webowa lub tradycyjna desktopowa. Zależy mi aby była szybka, i bezpieczna w pierwszej kolejności pomyślałem o JAVIE, fajerwerkach Microsoftu .NET, a także o PHP. Wg. mnie z ww. technologii chyba najciekawsze jest JAVA, ponieważ Visual Studio sporo kosztuje i nie wiem jakie są warunki pisania aplikacji opartych o MsSQL, a PHP chyba tak średno.... Proszę o Wasze opinie na ten temat i zapraszam do dyskuzji. Ten post edytował james8 3.09.2012, 08:41:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP, js, frameworki, DB i inne badziewia stojące po stronie przeglądarki oraz dobrana baza danych, można zrobić prawie wszystko. Jak to ma byc dla firmy projekt to z bazą danych chyba najlepiej postgresql wybrać nam na uczelni tak truli że firmowe projekty powinny być w postgresie robione bo jest bardziej wydajniejszy niż mysql ale różnicy nie ma w pisaniu tyle że w php do funcki zamiast mysql się pisze pgsql no i w bazie jak robi się klucz to musi być identyfikator serial a reszta tak samo jak w mysql, znasz c++ to z php żadnych problemów nie powinno być podobnie się pisze a nawet łatwiej, html i css masz opanowane to interfejs nie będzie problemem zrobić a jak załapiesz jeszcze frameworki to ułatwi ci pracę przy pisaniu kodu. Jak masz może gotową bazę to porób jakieś proste działające skrypciki, które zrobiła to co trzeba a potem ewentualnie modyfikować do interfejsu i jakieś dodatki porobić. No może i to bezsens co mówię bo z php od roku się bawię dla siebie, ale od profesora z uczelni co sporo w tym siedział to takie rzeczy nam mówił. A co do opinii mysql to nie uważam że jest zły bo sam z niego korzystam tylko tak nam profesorek się wypowiedział bo korzysta tylko z postgresa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... że firmowe projekty powinny być w postgresie robione bo jest bardziej wydajniejszy niż mysql ale różnicy nie ma w pisaniu tyle że w php do funcki zamiast mysql się pisze pgsql no i w bazie jak robi się klucz to musi być identyfikator serial a reszta tak samo jak w mysql... Chyba niewiele z tych zajęć wyniosłeś dla siebie... PostgreSQL a MySQL to niebo a ziemia. Funkcjonalnie nie ma w oóle co porównywać... Aktualnie pracuję z oboma systemami przy różnych projektach. Abstrahując od błędów MySQL (mnóstwo), to MySQL zaczyna się dławić przy ok 5 mln rekordów. PostgreSQL zaczynał zwalniać na tabeli ok 100 mln rekordów (tabela miała 20Gb, więc nie mogła być wzięta do RAMu). W pierwszym poście napisałem tobie o MS SQL, bo sam to napisałeś - byłem przekonany, że wiesz co piszesz... Bez tej sugestii poleciłbym postgreSQL-a. Na MS SQL pisałem projekty ERP (w C#) zwązane z produkcją (MES, APS, MRP) - radził sobie bardzo dobrze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba niewiele z tych zajęć wyniosłeś dla siebie... PostgreSQL a MySQL to niebo a ziemia. Funkcjonalnie nie ma w oóle co porównywać... Aktualnie pracuję z oboma systemami przy różnych projektach. Abstrahując od błędów MySQL (mnóstwo), to MySQL zaczyna się dławić przy ok 5 mln rekordów. PostgreSQL zaczynał zwalniać na tabeli ok 100 mln rekordów (tabela miała 20Gb, więc nie mogła być wzięta do RAMu). W pierwszym poście napisałem tobie o MS SQL, bo sam to napisałeś - byłem przekonany, że wiesz co piszesz... Bez tej sugestii poleciłbym postgreSQL-a. Na MS SQL pisałem projekty ERP (w C#) zwązane z produkcją (MES, APS, MRP) - radził sobie bardzo dobrze. Czyli polecasz Postgresa? Jest wydajniejszy? Hmm... co MS SQL to może w dużych środowiskach programistycznych się sprawdzać, jeśli chodzi o mnie to wolałbym pracować na czymś GPL - z wiadomych względów. Nie jestem dobrym programistą dlatego proszę bardziej doświadczonych o pomoc i wyrozumiałość (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chciałbym pozyskać jeszcze jedną opinię na temat języka Clarion, czy ktoś miał z nim styczność? Jak wrażenia? Ten post edytował james8 7.09.2012, 23:01:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 23:33 |