Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kwestie prawne a programowanie w php., Problemy wynikające z błędów programistycznych.
ŁukaszŁ.
post 1.09.2012, 19:14:40
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć. Jestem ciekaw jak to rozwiązujecie oraz jakie przykrości mogą spotkać freelancera w momencie oddania projektu, który okazuje się mieć jakieś błędy umożliwiające dostęp do bazy oraz wstrzyknięcia złośliwego kodu. Wiadomo, że programista jest od programowania a tester od testowania, niestety często osoba prywatnie zajmująca się dostarczaniem stron www musi sama zadbać o bezpieczeństwo chociaż w stopniu podstawowym, ale nie ukrywajmy, skoro co chwilę dochodzi do wycieku danych z serwisów takich jak Sony, Dropbox a nawet ostatnio afera z luką w Javie i jeszcze błędnie zaaplikowany patch, który otwiera nową lukę, okazuje się, że naprawdę ciężko jest sobie z tym tematem poradzić. Czy zabezpieczacie się na umowach zlecenie/ o dzieło ,że nie bierzecie odpowiedzialności za ewentualne błędy po zaakceptowaniu projektu? Nie wiem jak to ująć żebyście mnie dobrze zrozumieli, ale mam nadzieję, że całkiem jasno się wyraziłem smile.gif

Pozdrawiam!
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Daiquiri
post 2.09.2012, 08:33:48
Post #2

Grupa: Administratorzy

Cytat(ŁukaszŁ. @ 2.09.2012, 00:26:02 ) *
No właśnie zaczynam to wszystko dostrzegać i szczerze mówiąc już mam tego dosyć, szukania i dowiadywania się jak to pozałatwiać. A mieliście sytuacje jak np. klient nie chciał podpisać umowy, tylko po prostu chciał zapłacić bez formalności, na czarno? Warto tak się bawić ? smile.gif
Żaden szanujący siebie i swój czas klient nie będzie chciał "obchodzić" formalności. Przecież umowa to zabezpieczenie dla obu stron - nie tylko dla zleceniobiorcy. Macie tam terminy, dokładnie spisany przedmiot umowy czy ewentualne konsekwencje jej niedopełnienia.

To, że klient zaakceptował system z "lukami" o niczym nie świadczy. Kwestią jest czy to, co oddałeś jest zgodne z przedmiotem umowy - ponieważ (prawdopodobnie) na taką niezgodność powoływałby się klient. Jeżeli błędy po stronie programisty są aż nadto rażące, można założyć iż sprawa w sądzie zakończyłaby się korzystnie dla zleceniodawcy. W innym przypadku - szczerze w to powątpiewam, ponieważ jeżeli ktoś się na Was "uprze" to będzie tak przeszukiwał system, aż coś znajdzie wink.gif. Na niekorzyść programisty działa również czas, zmieniające się technologie czy... czynnik ludzki.

PS. Xdev - gwarancja jest dobrą wolą gwaranta, jednak przedmiot umowy musi być z nią zgodny. Nawet, gdy zleceniodawca nie zauważył tej niezgodności od razu. Błędy będzie poprawiać raczej agencja, a nie były programista. Tyle w kwestii teorii oczywiście, bo praktykę znamy smile.gif.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.06.2025 - 04:02