Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak wystawić rachunek nie posiadając firmy? Kilka pytań., tworzenie stron bez działalności gospodarczej
ŁukaszŁ.

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć.

Mam pytanie, chciałbym móc wystawiać rachunki za to co robię, chociaż nie mam jeszcze tylu klientów, żeby móc się utrzymać rejestrując działalność. Jak wy sobie z tym radzicie? Wypisujecie umowy zlecenie/umowa o dzieło? Dodatkowo, jeżeli tworzę serwis dla firmy to czy mogę zaproponować tej firmie hostowanie tego serwisu u siebie(tzn. w innej firmie hostingowej w której ja mam wykupione miejsce) czy lepiej jak firma się o to postara? Dodam, że konto u hosta mam założone na osobę prywatną.

Pozdrawiam i liczę, że ktoś mi pomoże
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Diablos

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@ŁukaszŁ:
Twój plan jest dobry.

Podatek z punktu 2, o ktorym pisales to dokladnie ten sam podatek o ktorym piszezs w punkcie 4. Jest to podatek dochodowy i wynosi 18% od uzyskanego dochodu dla osob fizycznych.
Jesli jestes zatrudniony na umowe o dzielo i wykonujesz uslugi dla szkoly to faktycznym Twoim pracodawca jest Urzad Miasta / Gminy i to ten pracodawca powinien zaplacic za Ciebie podatek, a nastepnie wystawic Ci PIT (wystawiany pod koniec okresu rozliczeniowego. zazwyczaj przychodza w lutym nastepnego roku).

Ile wynosi pdoatek w Twoim przypadku? W zaleznosci na jaka umowe sie zdecydujesz. Umowa o dzieło / umowa zlecenie, (koszt uzyskania przychodu 20%), natomiast umowa o dzielo z przekazaniem autorskich praw majatkowych (koszt uzyskania przychodu 50%).
W najprostrzym przypadku:
(650 zł - 20%*650 zł)*18% = podatek

Rozpisujesz:
kwota netto: 650 zł
podstawa opodatkowania: 650 zł - 20%*650 zł
podatek: 18%*podstawa opodatkowania
kwota brutto: netto + podatek

PS. Nie musisz kupowac zadnych druczkow ani zadnego oprogramowania. Moze to byc zwykla kartka A4 z zeszytu + podpisy zleceniodawcy i zleceniobiorcy.

Ten post edytował Diablos 21.08.2012, 11:41:42
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 08:41