![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam pytanie, chciałbym móc wystawiać rachunki za to co robię, chociaż nie mam jeszcze tylu klientów, żeby móc się utrzymać rejestrując działalność. Jak wy sobie z tym radzicie? Wypisujecie umowy zlecenie/umowa o dzieło? Dodatkowo, jeżeli tworzę serwis dla firmy to czy mogę zaproponować tej firmie hostowanie tego serwisu u siebie(tzn. w innej firmie hostingowej w której ja mam wykupione miejsce) czy lepiej jak firma się o to postara? Dodam, że konto u hosta mam założone na osobę prywatną. Pozdrawiam i liczę, że ktoś mi pomoże |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 6 Dołączył: 17.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
!*! mowi nieprawde.
Spisujecie umowe zlecenie, ale rachunek wystawiasz Ty. VAT nie ma znaczenia. Bycie platnikiem VAT nie jest obowiazkowe. Jesli chcesz zarobic 650 zł netto to brutto bedzie to ~792 zł (z rownania 650 = 82%x) Warto tutaj dodac, ze poniewaz bedziesz pracownikiem zatrudnionym na umowe o dzielo, to Ciebie interesuje faktycznie jedynie kwota netto i to taka bedzie na umowie (trzeba to okreslic). Zleceniodawca ureguluje kwestie skarbowe. (zaplaci zaliczke na pdoatek dochodowy). Bardzo waznym aspektem jest rachunek, na rachunku dokladnie okresl kwote netto, brutto oraz zaliczke na podatek. Ten post edytował Diablos 20.08.2012, 15:23:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 10:00 |