![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja ciągle w poszukiwaniu idealnego frameworka natknąłem się na Yii (http://www.yiiframework.com/).
Z opisów zapowiada się bardzo ciekawie, jednak intuicyjnie nie mogę się nim swobodnie posługiwać dlatgo chciałem spytać o opinię użytkowników tego kodu - czy warto w to się bardziej zagłębiać? W siecie badzo mało o nim ale chyba dlatego że wygląda mi to na jakąś nowość.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yii to prosty framework do prostych stron. Na podstawie swoich doświadczeń i obserwacji innych programistów, nie polecam go do tworzenia dużych (naprawdę dużych), złożonych projektów, gdzie jest dużo skomplikowanej logiki. Do małych/średnich projektów jest ok, ale tak samo dobrych jest wiele innych frameworków (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
To, że w trendach pnie się w górę, nic nie znaczy. Jest prosty w użyciu, pewnie dlatego ludzie się go uczą, z poza tym, zawsze coś musi być modne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Niestety, jego możliwość automatycznego generowania mnóstwa kodu oraz specyfika pracy z tym frameworkiem (np. dziwaczne klasy modeli) wpływa bardzo upośledzająco na sposób myślenia programistów, bo zwyczajnie lenistwo bierze górę - po co myśleć i kodować poprawnie, jak można wykorzystać wygenerowany kod i kodować w sposób, jak narzuca - niekoniecznie sensowny. Potem efekt jest taki, że programiści naginają i dostosowują wszystko (projektowanie architektury, logiki przepływu, kodu klas i metod itd.) do sposobu działania i używania Yii, a to błąd, duży błąd. Poza tym, uważam powtarzane frazesy o jego rzekomej "dużej szybkości działania" za niewiarygodne i niepotwierdzone (z autopsji). I proszę mi nie mówić, że na stronie Yii tak jest napisane, więc to prawda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W ogóle śmiać mi się chce, jak każdy z autorów zachwala swojego frameworka, jakie to super-uber-pro rozwiązanie. Owe słowa zachwytu są do siebie często tak podobne, że można większość z nich pozamieniać i nikt by nie zauważył, że czyta o zaletach innego frameworka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 03:17 |