Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przekazywanie ustawień - klasa czy tablica?
zurek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Posiadam abstrakcyjną klasę Wykres i dzieci tej klasy np. Wykres słupkowy, Wykres belkowy, Wykres liniowy itd. Teraz do utworzenia każdego z tych wykresów potrzebuję określonego zbioru opcji, z których tylko nieliczne być może będą wspólne dla wszystkich wykresów. Mój problem dotyczy wyboru jednego z rozwiązań sposobu dostarczenia tych opcji, które przyszły mi do głowy:
1. W każdej klasie zdefiniuję domyślną tablicę z ustawieniami, która będzie miała postać:
  1. $settings = array(
  2. 'chart' => array(
  3. 'background' => '#FFFFFF',
  4. 'marginTop' => 40
  5. ),
  6. 'values' => array(
  7. 'showValues' => TRUE
  8. )
  9. //... itd
  10. );

Edit: 2. Upakowanie wszystkich ustawień do osobnych zmiennych/tablic.
3. Napiszę abstrakcyjną klasę WykresUstawienia, która będzie zawierała wszystkie wspólne ustawienia oraz funkcje umożliwiające nimi zarządzanie oraz szereg klas, które będą dziedziczyły z tej klasy. Każdy wykres będzie miał osobną klasę ustawień.

Wydaje mi się, że pierwsze rozwiązanie jest lepsze i pisanie osobnych klas ustawień dla każdego rodzaju wykresu jest stratą czasu. Tak czy owak widziałem już parę różnych projektów na tym forum i pisanie osobnych klas ustawień wydaje się mieć jakiś sens (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego małego problemu. Dzięki za pomoc.

Ten post edytował zurek 9.08.2012, 00:44:48
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

Owszem Crozin... Ale ja też napisałem, że to dopiero wstęp do klasy konfiguracji, którą powinien sobie rozbudować zgodnie z własnymi wymaganiami/potrzebami. Mógłby przykładowo zmienić strukturę danych na taką, która odróżniała by dane w konfiguracji prywatne/chronione od publicznych czy też wspomnianą przez Ciebie kontrolę zawartości/typu przechowywanych danych. Kwestia tylko przemyślanego usystematyzowania struktury. To raptem tylko szkic wstępny od którego można zacząć. Nic więcej. Dopiero trzeba to porządnie rozbudować tak, by działało według naszych potrzeb. Samo posiadanie przez nią po najprostszym seterze i getterze, nie czyni z niej jeszcze klasy konfiguracyjnej pełną gębą. Można wszak przecież pójść o krok dalej i zabawić się w jej cache'owanie z użyciem __sleep oraz __wakeup między innymi czy tym podobne "zabawy". Można posłużyć się bardzo szybkim tworzeniem zbliżonych konfiguracji poprzez użycie __clone. Sam pewnie miałbyś wiele różnych pomysłów na rozbudowanie tego do akceptowalnego stopnia użyteczności.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 10:09