![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zabrałem się za prace Inżynierską (specjalistyczny CMS)
Zacznę od tego ze moja znajomość PHP pozwala żeby go napisać Pytanie brzmi czy moje rozwiązanie jest tym najlepszym Parę pytań na początek: (chodzi o wprowadzanie danych w Panelu Admina) Walidacja formularzy Czy sprawdzać każdą zmienną przez preg_match? a może warto robić to w Java Script? lub wystarczy za pomocą PDO chronić się przed sql injection, a co wprowadzi użytkownik w danym polu jest nie ważne? a może inna metoda? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. funkcja number zwróci fałsz dla liczb ujemnych i ułamkowych - to zgodne z Twoimi założeniami? Nie zwróciłem uwagi ale mimo wszystko liczby i tak zawsze będą dodatnie panuje zmienić na is_numeric() Cytat 2. funkcja price zadziała TYLKO dla przecinka "," jako separatora części całkowitej i ułamkowej. Tak miało być? wydaje mi się że tak będzie lepiej i zawsze będę miał spójne dane w bazie Cytat a) fragment adresu mailowego przed "@" powinien zaczynać się od litery domena powinna zaczynać się od litery planuje poprawić na filter_var($_POST["email"], FILTER_VALIDATE_EMAIL) co do domeny można normlanie rejestrować domeny które mają cyfrę na początku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat 4. funkcje phone i mobilephone wyglądają mi na identyczne I obie wyłożą się zarówno na separowaniu spacją lub myślnikiem (111-111-111), jak i na międzynarodowej notacji telefonicznej: +48 22 111 1111 (ze znakiem plusa) muszę dopracować Co do kolegi wNogachSpisz geniuszem nie jestem wszystkie rozwiązania jakie znalazłem na walidacje polskich liter właśnie tak wyglądały i o ile kody ASCII liter sobie wyciągnę, to nie wiem jak je zastosować w preg_match Pozdrawiam Ten post edytował Jo-Jo 31.07.2012, 21:25:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 12:43 |