![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zabrałem się za prace Inżynierską (specjalistyczny CMS)
Zacznę od tego ze moja znajomość PHP pozwala żeby go napisać Pytanie brzmi czy moje rozwiązanie jest tym najlepszym Parę pytań na początek: (chodzi o wprowadzanie danych w Panelu Admina) Walidacja formularzy Czy sprawdzać każdą zmienną przez preg_match? a może warto robić to w Java Script? lub wystarczy za pomocą PDO chronić się przed sql injection, a co wprowadzi użytkownik w danym polu jest nie ważne? a może inna metoda? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
zakładam, że chodzi Ci o to, by nie próbować pisać wyrażeń, lecz korzystać z gotowców? No to piękny model proponujesz. Nie uczmy się sami lecz korzystajmy z gotowców. Nie piszmy prac dyplomowych sami, lecz korzystajmy z gotowców. Mało tego: zamknijmy wszystkie szkoły, po co młodych uczyć czegoś nowego (dla nich) - niech korzystają z gotowców. Dziękuję, ale to podejście dla mnie jest nieakceptowalne. W biznesie nie ma miejsca na eksperymenty. Kod produkcyjny powinien być dobrze zdebugowany. Praca nie musi polegać na napisaniu kazdego najdrobniejszego elementu samodzielnie, opłaca się budować z małych, dobrze przetestowanych klocków. Truizm, pasujący do wszystkiego: do pisania wyrażeń regularnych, do pisania obiektowego, aż w końcu do pisania programów w ogóle. Truzim, tyle że na tym zdaniu nie skończyłem wypowiedzi, więc nie wiem dlaczego się przychrzaniasz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Truzim, tyle że na tym zdaniu nie skończyłem wypowiedzi, więc nie wiem dlaczego się przychrzaniasz. Zgadza się, nie skończyłeś. Bo od tego zacząłeś. Poparłeś to przykładami źle napisanych wyrażeń regularnych, a na końcu podsumowałeś, że (ja tak zrozumiałem): jak nie umiesz pisać wyrażeń regularnych, to lepiej się za to nie bierz (i weź coś innego). Tymczasem ja nie tyle "przychrzaniam się", co po prostu z takim podejściem walczę. Warto się nauczyć czegokolwiek (choćby dyskutowanych tu wyrażeń regularnych). Jest to bowiem element języka, więc elementarną wiedzę warto mieć. A czym będziemy sprawdzać dane z formularzy, to już jest inna bajka. Nie twierdzę, że regexp jest panaceum na wszystko. Praca nie musi polegać na napisaniu kazdego najdrobniejszego elementu samodzielnie, opłaca się budować z małych, dobrze przetestowanych klocków. Tylko że ktoś te klocki też musi zbudować (i przetestować). Zresztą, skoro ludzie robią sobie własne frameworki, nie widzę przeszkód, by samemu robić sobie zestaw funkcji/obiektów do walidacji danych z formularzy... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 09:01 |