Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] router i cache
-Pytam-

Goście

Piszę sobie mini router na stornę. Chciałbym zastosować w nim cache czyli zrzucać do pliku wszytko co zostało wygenerowane przez php i przy kolejnej próbie połączenia odczytać zawartość z pliku. To już zrobiłem i działa idealnie, jednak nie wiem co zrobić w przypadku zmiany danych z zewnątrz, np. wysłanie formularza, jak wtedy pominąć odczyt z cache?

Sprawdzać czy zostały wysłane jakieś dane przez POST i wtedy wczytać stronę poprawnie? A co w wypadku innych danych? Jak to rozwiązać?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
-Pytam-

Goście

w klasie router, przed pobraniem URI itd. sprawdzam czy cache istnieje, jak nie, to sprwdzam tak jak pisałem wyzej. sęk w tym że jak wyślę np. formularz, to mam taką sytuacje

1. wchodzę na stronę np. z notką bloga, pod którymi są komentarze
2. strona zapisuje się w cache
3. wchodząc raz jeszcze dostaję to co zawiera cache
4. chcąc wysłać formularz...

I tu pojawia się problem, bo router nie wykona się po swojemu nazwizując co klasy kontrolera gdzie wysyła dane forumlarza do bazy, tylko wczyta to co jest w cache.
Hmm czekaj, chyba sam wpadłem na to... po prostu skasuję cache przed wysłaniem pofmularza (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) cholera, to proste (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) hehehe wybaczcie za zamieszanie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:55