![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 4 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie. Otwieram za pomocą php plik DBF. I teraz pytanie- Jeśli plik jest otwierany tylko w trybie odczytu, to na jak długo jest on blokowany? Czy jest on blokowany do momentu wywołania dbase_close, czy tylko do momentu kiedy cały plik zostanie wczytany do pamięci? A może przy odczycie w ogóle nie jest blokowany?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wyświetliło mi błędu kiedy uruchomiłem kilka zakładek jednoscześnie, więc rozumiem, że plik w ogóle nie jest blokowany w tym czasie? Na to by wyglądało.Cytat Ale właśnie zrobiłem test dając odczyt i zapis. Również nie wyświetlił mi żadnego błędu. Zdajesz sobie sprawę z tego, że ta baza jest kompletnie nieprzygotowana do pracy z wieloma zapisami na raz - wewnętrzna struktura bazy może zostać uszkodzona w takim przypadku.Cytat Ale spróbowałem w trakcie wykonywani skryptu zmienić nazwę pliku i nie mogłem (zarówno podczas odczytu jaki zapisu). To chyba oznacza, że jednak pliki są blokowane. Nie są blokowane, są po prostu otwarte (przez skrypt), a jak zapewne wiesz, plik który jest otwarty przez jakiś program nie może mieć zmienionej nazwy albo zostać usuniętym.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.09.2025 - 09:33 |