![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,otóż mam problem ,znam dobrze php,na tyle że umiałbym napisać forum,znam bezpieczeństwo php,znam podstawy zend framework.Mysql(dobrze),javascript,jquery,css,html i w chodzę do szkoły informatycznej i też znam już javę podstawy.Niestyty pochodzę z bydgoszczy gdzie w branży informatycznej niema wogóle przyszłości,jest to miasto stracone dla tej branży.Otóż moje pytanie czy warto dalej krztałcić się w php,mysql ponieważ słyszałem o niskich dochodach w tym zawodzie? proszę odpowiedzieć mi szczerze ,najlepiej specjaliści dobrzi jaka jest przyszłość tego języka?
Bo niewiem czy zmienić zawód potem(pracuja jako spawacz i zarabiam 2600 złotych przez 8 h i coraz bardziej dostrzegam że niemam po szkole informatycznej przyszłości żadnej jako programista php skoro piszą tak w niektórych artykułach,czy może lepiej zacząć się uczyć innego języka takiego jak java.Proszę o opinie Ten post edytował szypi1989 8.07.2012, 17:01:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@Adi32: układ 2 równań z 2 niewiadomymi.
10 * x + (-5) * y = 125 x + y = 20 @Tuminure: Pierwsza kulka robi za duży krok, ale nie można przesadzić ze zbyt dużym. Druga musi jednak iść pojedynczym krokiem, bo inaczej się rąbnąć możesz o 1 w określaniu pięter. Skacząc co dwa możesz bowiem zbić 2 kulkę na piętrze n+1 od prawidłowego. Przykładowo ostatnie prawidłowe to 43. Rzucasz z 41 i jest ok, potem 43 i nadal OK, 45 - zbijasz drugą, ostatnią, kulkę. Strzelasz, że ostatnie gdy się nie zbije to 43 czy 44? Optymalne w miarę rozwiązanie to gdy liczba rzutów jedną z kulek i duży skok są albo zbliżone, albo identyczne. Gdy jest więc 100 pięter to mamy: x -> liczba kroków y -> duży skok x * y + x = 100 i teraz waląc x = y x*x + x - 100 = 0 Po policzeniu mamy nieco mniej niż -10 i trochę mniej niż 10, ale zaokrąglamy do całości i bierzemy pod uwagę tylko liczby dodanie, to mamy do wyboru 9 lub 10 jako krok pierwszą kulką. EDIT: Najmniej korzystny przypadek dla tej metody to gdy mamy 99 piętro. Skaczemy 10 razy co 10 do 100. 10 rzut zbija pierwszą kulkę. Teraz lecimy po 1 piętrze od 91. Na 99 się zbija, więc mamy 10 +9 => 19 rzutów do znalezienia prawidłowego. Metoda trisekcji jest dobra na wysokich piętrach, ale gdy zawalimy już pierwszy rzut na 33, to mamy jeszcze 32 przeszukiwania, czyli wynik najmniej korzystny to 33, ale wartość ta powoli maleje wraz z kolejnymi udanymi rzutami pierwszej kulki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 13:24 |