Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dobre firmy w największych miastach Polski
Walian

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Proszę drogich forumowiczów o podanie nazw dobrych firm informatycznych (czyli takich, w których świetnie się pracuje) ponieważ mam dość dziadowskich firm istniejących w mojej miejscowości. Pora się wziąć za siebie i pocisnąć trochę z ambicji jakie mam w sobie :-) Cel: chcę się zatrudnić wśród ludzi myślących. Jako, że natrafienie na ludzi myślących jest dość trudne to cel wydaje się wysoki, ale ja się nie boję wyzwań i będę do tego dążył. Niestety nie bardzo się orientuję gdzie uderzać tzn do jakich firm wysyłać CV i LM. Bardzo miło będzie, jeśli wspomnicie obok nazwy firmy czy oferuje ona również mieszkanie, bo bardzo by mi to pomogło na starcie. Krótki opis wrażeń z pracy również mile widziany. Interesuje mnie głównie Wrocław, ale również miasta takie jak Poznań, Łódź, Warszawa, Kraków, Katowice itd.

Chodzi głównie o stanowiska programistyczne (PHP, JS, SQL, C/C++, .NET, Java). Ostatnich dwóch języków nie znam, ale jak trzeba to szybko ogarnę bo mam do tego talent. Mogą być to również inne stanowiska informatyczne, byle dało się zarobić ludzkie pieniądze, utrzymać w mieście i w miarę rozwijać zawodowo.

Najbardziej lubię firmy, które dają wyraźnie do zrozumienia "szukamy ludzi, którzy chcą i umieją, a nie ludzi, którzy mają skończone studia i nic potrafią". Wierzę, że takie firmy istnieją - raz już do takiej trafiłem.

Niedługo zacznę 3ci rok studiów. Jeśli będę zadowolony ze współpracy to jestem gotów dla nowego pracodawcy przenieść się na inną uczelnię.

Tyle w temacie, i bardzo proszę o nie offtopowanie i nie zadawanie pytań "co jak, po co, dlaczego" ani również "skąd jesteś".
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Walian

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie uważam się za wielkiego eksperta. O studiach wspomniałem, bo niektórzy pracodawcy zatrudniają tylko studentów, więc uznałem iż warto o tym wspomnieć. Na mojej uczelni szczerze mówiąc prawie nic nie uczą z informatyki. Tzn. mówiąc dokładniej: uczą podstaw-podstaw. Cała wiedza jaką mam została zdobyta metodą samouctwa począwszy od gimnazjum. W życiu brałem się już za różne sprawy, często za takie, które większość uznaje za czarną magię. Zdarzało się hobbystyczne pisanie jądra systemu. Hobbystycznie tworzę powłokę (od nowa explorer.exe) do Windows 7+. Czasami uczę się DirectX 11. Napisałem w życiu od początku do końca kilka portali internetowych. Pracowałem nad kilkoma dość dużymi w różnych firmach. Nie jestem kompletnie zielony. Nie jestem też ekspertem w jednej konkretnej dziedzinie. Ale chcę to zmienić.

Nie zamierzam się rzucać na stanowisko z olbrzymią pensją i wymaganiami. Chcę po prostu wreszcie trafić do porządnej firmy, w której szef jest osobą myślącą, a nie idiotą, któremu tylko się tak wydaje. Jedna z firm w której pracowałem właśnie z tego powodu się rozpada. Odeszła jedna osoba, potem ja (choć szef proponował podwyżkę by mnie zatrzymać), potem jeszcze 2-3 osoby. To chyba daje nieco do myślenia o takiej firmie skoro ludzie od niej odchodzą.

Poza tym wracając do wymagań - nie każda firma potrzebuje mega eksperta. Czasami ważniejsze dla firmy jest podejście pracownika, szacunek do firmy. Do tej pory to ja odchodziłem z firm. I szefostwo zawsze starało się mnie zatrzymać, więc nie uważam się za bezużytecznego pracownika.

Powysyłam CV, LM i zobaczę jaki będzie odzew. Jeszcze lepiej będzie, jeśli mnie pracodawca sprawdzi przed zatrudnieniem dając jakieś zadanie do wykonania - mi też zależy, żeby wiedzieć czy się nadam. Nie boję się życia, nie boję się próbować. Będę za słaby - poszukam dalej. Ale jak będę łapał byle jaką robotę to niczego więcej się nie nauczę. Studia pochłaniają czas. Praca pochłania czas. Życie prywatne pochłania czas. Gdzie tu znaleźć czas na dokształcanie się w zawodzie? Wg. mnie podstawą jest znaleźć odpowiednią pracę. I takiej szukam.

Zamiast pomóc, jak na razie odnoszę wrażenie iż staracie się wyperswadować mi pomysł znalezienia dobrej pracy. Wg Was mam sobie mówić w głowie "do niczego się nie nadaję" i zostać opiekunką do dziecka? Pomożecie czy mam zacząć żałować, że założyłem ten temat?

Ten post edytował Walian 16.07.2012, 19:34:18
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 10:12