![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam nie jestem profesjonalistą ale ten kod to chyba kpina, pisany w jednej linij...
Może ja czegoś nie wiem, co Wy o tym myślicie?
Ten post edytował Adi32 13.07.2012, 08:45:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykre jest to co piszecie. Miałem kiedyś nauczyciela, który dość ostro powtarzał mi "pisz kod zawsze najwyższej jakości jak potrafisz".
Wziąłem to do siebie bardzo poważnie i zawsze się do tego stosuje. Cytat czas, nagła zmiana "widzimisię" klienta, zmęczenie projektem Właśnie dlatego. Z doświadczenie mimo, że niewielkiego wiem, że w większości sytuacji kod który został napisany wyższej jakości niż niższej jest bardziej podatny na zmiany z powodu "widzimisię" klienta. Dla mnie pojęcie programowania zamieniło się w swego rodzaju sztukę, przyjemność sprawia tylko w tedy gdy zrobione jest najlepiej jak się da, z pasją. Bolesne jest wkładanie siebie w kod który zaraz zostanie spiepszony a jeszcze gorsze jest to, że mówicie, że wszędzie tak jest. Mam nadziję, że sie mylicie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykre jest to co piszecie. Miałem kiedyś nauczyciela, który dość ostro powtarzał mi "pisz kod zawsze najwyższej jakości jak potrafisz". Wziąłem to do siebie bardzo poważnie i zawsze się do tego stosuje. Pewnie dlatego jest nauczycielem, a nie pracuje w branży (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Kod najwyższej jakości to można pisać jak ma się duże doświadczenie, więc śmiem wątpić w twoją "jakość" kodu. Jeżeli mogę ci coś poradzić to staraj się pisać lepszy kod niż wczoraj, nie musi to być kod "najwyższej jakości". Mam nadzieję, że nie jesteś tą osobą, która cierpi na wzorcologię i dziedziczy wszystko po wszystkim. I projektuje coś "dwa dni", żeby było "idealne", a tak naprawdę nie ma doświadczenia, żeby wiedzieć co to znaczy. IMHO trzeba napisać trochę złego kodu, żeby się dowiedzieć dlaczego jest zły. Pozatym masz świetną sytuację, masz dostęp do "złego" kodu. Możesz poćwiczyć refaktoryzację. Możesz zobaczyć co się sprawdza w długim okresie, a co nie. Możesz poćwiczyć współpracę z kolegami po fachu. Może spadną ci kalpki OOP z oczu i nabieżesz trochę szacunku do działajacego kodu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Najlepszą radą będzie - uciekaj od PHP jak najdalej, to jeden z niewielu języków, gdzie pisze się tak beznadziejny kod i 50% powie ci, że to ok, bo działa. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 11:27 |