![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt, który wyświetla mi na stronie tagi:
W wyniku dostaję coś takiego:
Jak pozbyć się tego ostatniego, niepotrzebnego przecinka ? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekonaliście mnie, rzeczywiście ten zapis SmokaAnaloga wygląda prościej, czytelniej
![]() Chociaż osobiście nie lubię pisać tego typu konstrukcji, gdzie wykonuje się coś niepotrzebnie mnóstwo razy (jak to przypisanie separatora w pętli), to jednak w typowych zastosowaniach nie ma to żadnego znaczenia i dla uproszczenia kodu jest OK. Działa dobrze i jest łatwe w czytaniu i to mnie przekonało. Natomiast jeśli chodzi o czas wykonania czy zużycie pamięci: 1. Jeśli echo ma wypluć niewielkie ilości niedługich łańcuchów, to czas wykonania czy pamięciożerność w ogóle się nie liczy ![]() Co to są "niewielkie ilości"? Zależy ![]() A teraz zagadka: przy jakiej ilości elementów w tablicy będzie różnica wykonania rzędu 100 ms? Zależy od serwera ![]() ![]() 2. Jeśli echo nie jest buforowane, to im więcej operacji echo, tym dłużej to trwa i prosty test pokazuje, że dla dużych ilości echo, lepiej jest zgromadzić stringi w tablicy i wypluć jednym echo implode, bo trwa to sumarycznie krócej. Oczywiście, można też gromadzić w tymczasowym stringu i wypluć go na koniec w całości. A najszybciej (i zużywa najmniej RAMu) jest stosować echo przy włączonym buforowaniu. -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 01:23 |