![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,otóż mam problem ,znam dobrze php,na tyle że umiałbym napisać forum,znam bezpieczeństwo php,znam podstawy zend framework.Mysql(dobrze),javascript,jquery,css,html i w chodzę do szkoły informatycznej i też znam już javę podstawy.Niestyty pochodzę z bydgoszczy gdzie w branży informatycznej niema wogóle przyszłości,jest to miasto stracone dla tej branży.Otóż moje pytanie czy warto dalej krztałcić się w php,mysql ponieważ słyszałem o niskich dochodach w tym zawodzie? proszę odpowiedzieć mi szczerze ,najlepiej specjaliści dobrzi jaka jest przyszłość tego języka?
Bo niewiem czy zmienić zawód potem(pracuja jako spawacz i zarabiam 2600 złotych przez 8 h i coraz bardziej dostrzegam że niemam po szkole informatycznej przyszłości żadnej jako programista php skoro piszą tak w niektórych artykułach,czy może lepiej zacząć się uczyć innego języka takiego jak java.Proszę o opinie Ten post edytował szypi1989 8.07.2012, 17:01:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Prowseed. Kulka zbita jest zbita... Nie można jej użyć drugi raz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tu jest właśnie haczyk. Też zaczynałem jak Ty, czyli z połowy i iść połówkami, ale wtedy w niekorzystnym przypadku mamy na 25 piętrze zbite obie kulki i nie wiemy czy faktycznie 24 to ostatnie czy może 20 już. Na szczęście rozmawiałem z nimi w trakcie procesu myślowego i podsuwali mi co jest moim błędnym podejściem, a co dobrym. Pamiętaj o jednym... Kulka, która "przeżyje" wraca do puli, czyli możesz jej używać nadal. Tylko zbita "wylatuje" z gry. To zadanie nie ma jednolitego rozwiązania... Można tylko określać najlepsze lub najmniej korzystne przypadki, bo przecież nie znamy piętra, gdzie się ono zbije. Rozwiązaniem jest tu algorytm sam w sobie, nie wynik.
Ja się właśnie na tym wywaliłem, że przyjąłem, iż użyta kulka nie wraca do puli, czyli mamy tylko 2 rzuty. Na szczęście mnie z tego przekonania wyprowadzono i potem choć miałem jedno potknięcie, zatrybiłem o co im chodzi. Jak widzę, Ty złapałeś od razu, bo to widać w wypowiedzi. Kilka zadań na tej rozmowie właśnie na tym polegało. Miało pokazać zdolność utworzenia algorytmu, mając zadany jedynie problem. Niektóre, tak jak choćby to z kulkami, nie miało więc nawet rozwiązania, do którego można by się odnosić i sprawdzać poprawność toku myślenia. Można było jedynie sam algorytm "zbadać" i jego działanie w teorii. Inne dość fajne było czysto badające wiedzę i otrzaskanie z kodem. Dawali kawałek (dwie klasy, druga dziedziczyła po pierwszej) i powiedzieli wprost: "A teraz powiedz co tu byś poprawił lub co jest skopane". Niektóre rzeczy były niemal jak odpalenie interpretera w głowie i szukanie błędów. Przykład? Rodzic ma metodę z kwantyfikatorem dostępu private, a dziecko jej używać próbuje. Przy okazji podchwytliwie bo odwołując się przez :: a nie -> więc jeszcze dodałem, że takie użycie choć dziwne, jest w pełni poprawne i nie jest wywołaniem statycznym, co oczywiście zakończyło się pytaniem o to zalety i ograniczenia metod statycznych. Owszem... Nie zrobiłem wszystkiego cacy i bezbłędnie (oprócz php było jeszcze js i css sprawdzane), ale myślę, że poszło mi lepiej niż gorzej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.09.2025 - 07:39 |