![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam nie jestem profesjonalistą ale ten kod to chyba kpina, pisany w jednej linij...
Może ja czegoś nie wiem, co Wy o tym myślicie?
Ten post edytował Adi32 13.07.2012, 08:45:11 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ostatnio w jednej z nich napotkałem $HTTP_POST_VARS['...']... Yymmmnn taaak... Spotykam się z tym często... W moim przypadku hehe jest wiele gorzej, trzeba zrobić nową stronę - sklep - stawia się ją na tym skrypcie na którym stawiało się ostatni sklep. I w ten sposób nie wiadomo ile osób nawpisywało swoje kwiatuszki do tego "wzoru". Dodatkowo często pojawia się kompletnie nie uważana przeze mnie kwestia "przekazania" projektu innej osobie bo ktoś idzie na tydzień na urlop. W zespole zgranym, który pisze obiektowo jeszcze mogłoby to przejść ale kiedy każdy ma własny zamysł co do metody rozwiązania konkretnego problemu to takie "upłynnienie" pracy nad projektem powoduje nawet kilkukrotne wydłużenie pracy nad stroną gdy zajmuje się nią na zmianę 4 osoby... -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Adi32
Jeśli pracujesz tam, gdzie myślę, że pracujesz, to powiem tak- nie ładnie jest tak psioczyć na kolegów. Najpierw poznaj realia pracy pod presją czasu i sens powiedzenia: "czas to pieniądz". Każdy kod może być piękny, ale jeśli odłożymy go na półkę i po roku okaże się, że trzeba dodać/zmienić w nim funkcjonalność, dopisać cokolwiek, to co- będziesz analizował wszystko od początku i restrukturyzował logikę aplikacji, czy po prostu dopiszesz co masz dopisać i zamkniesz? Jeśli wybierzesz drugą opcję, a z biegiem czasu dojdą kolejne poprawki, to oczywiście- zacznie się robić śmietnik, a naprawa tego śmietnika może być równoznaczna z przepisywaniem wszystkiego od początku. Dodatkowo nie zapomnij, że ludzie nie pracują nad jednym kodem non-stop. To też ma znaczenie, gdy nagle masz do czegoś wrócić, w między czasie coś tam jeszcze gdzieś poprawić. Często w takich sytuacjach stawia się na prostotę, a nie kompleksowość. I jeśli ktoś Ci mówi: "to zrób lepszy", to po prostu zrób lepszy. Na pewno nikt Ci nie będzie miał tego za złe, a przyczynisz się do rozwoju w dobrym kierunku. Pytanie tylko, czy czasowo będziesz w stanie się z tym wyrobić. I czy ogarniesz ogrom aplikacji, która bądź co bądź nie skupia się w kilku pliczkach. Nie oczerniaj kolegów sypiąc jakimiś kodami sprzed dziesięciu lat, które były poprawiane przez n+1 osób. Ktoś czegoś nie zrozumiał na szybko, to po prostu dopisał po swojemu nie chcąc psuć tego, co już działa. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:54 |