![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Otóż w tym poście bardziej zwracam się z prośbą o opinię/pomysł niż o konkretne rozwiązanie. Tworzę sobie pewien projekt, w którym będę chciał odpalać cyklicznie poszczególne skrypty. Powiedzmy, że skrypt A chcę żeby uruchamiał się co 30 minut, skypt B co 1h, skrypt C co 2h. Mogę oczywiście ustawić 3 crony i będzie po sprawie. No ale właśnie w tym wszystkim chodzi mi o to jak zrobić, żeby odpalając 1 crona z częstotliwością powiedzmy co minutę skrypt potrafił rozpoznać czy jest coś do zrobienia czy nie. Jaka Waszym zdaniem jest najlepsza metoda na osiągnięcie tego celu? Pozdrawiam Serdecznie, Grzegorz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy jakiego typu mają to być skrypty, ale chyba najłatwiej wykonywać sprawdzanie "czy jest coś do zrobienia" na początku każdego skryptu poprzez instrukcje warunkowe, np:
Naprawdę, ciężej powiedzieć cokolwiek bardziej konkretnego. Zamiast cron jobs można też utworzyć daemona na serwerze (to "dość" rozbudowany temat, wić nie będę się w niego zagłębiał tutaj, Google pokaże Ci podstawy). Daemony są uruchamiane bezpośrednio na serwerze (z konsoli na przykład) i działają w tle non-stop, dzięki użyciu pętli. Dobrze jest także dodać opóźnienia czasowe, aby zmniejszyć obciążenie serwera i zużycie pamięci. Ale to wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć. Wjednym przypadku lepszy będzie daemon, w innym cron jobs. Zwykle przy własnych rozwiązaniach trzeba to sprawdzić samemu, które z nich jest bardziej wydajne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:06 |