![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tamtym tygodniu kupiłem sobie używany monitor SAMSUNG 2232BW na portalu tablica.
Sprzedający okazał się miłym panem, gdy do niego przyszedłem monitor działał i sprzedawca zachęcał mnie do jego testowania. Żadnych wad nie znalazłem. Przywiozłem monitor do domu, działał elegancko. Na drugi dzień go odpaliłem, zaniepokoiło mnie miganie, które ustało po około minucie. W następnych dniach sytuacja się powtarzała. Monitor miga przy włączeniu (tzn. wtedy gdy jest zimny) przez około minutę aż się zagrzeje i potem działa poprawnie. Z neta dowiedziałem się, że montior jest uszkodzony (dokładnie nie wiadomo co padło, mogą być to kondensatory, albo zasilanie, albo coś innego) i jego stan prawdopodobnie może się pogaraszać. Monitor ma chyba 5 lat (rok 2007 widnieje na odwrocie). Czy istnieje możliwość, żeby to uszkodzenie było spowodowane transportem ? (w bagażniku samochodu, opancerzony steropianem z dwóch stron i w pudełku - tak jak był w orginale). Moim zdaniem, ta opcja odpada. Jeszcze do niego nie dzwoniłem w tej sprawie (pisałem przez portal, ale odpowiedzi nie otrzymałem). Czy jeśli sprzedający nie będzie chciał przyjąć monitora spowrotem i oddać pieniędzy, czy będę miał wtedy jakieś wyjście awaryjne oprócz wyrzucenie monitora ? Czy prawo przewiduje, że monitor mogę oddać w 7 dni po jego zakupie bez podania przyczyny w tym przypadku ? (Wiadomo, że żadnego paragonu nie mam) Monitor kosztował nieco ponad 200zł, więc trudno powoływać się na prawo. Co byście zrobili na moim miejscu ? Ten post edytował peter13135 10.07.2012, 17:49:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie. dlatego ponawiam pytanie. jak pisałem, monitor miga przez minute (około oczywiście stoperem nie mierzylem) a potem działa poprawnie. Nie ma to związku z innymi bebechami, bo on miga nawet wtedy, gdy nie jest podłączony do komputera (ikonka digital albo analog) Uszkodzony kondensator to jedna z możliwych opcji jakie znalazłem w necie. Najczęstsza przyczyna tego stanu rzeczy to według google to starość/zużycie kondensatorów.
Pytanie do was i do waszej intuicji. Czy widzicie inne powody uszkodzenia sprzętu ? No nie wiem... może zmiana ciśnienia w momencie zjeżdżania z monitorem w windzie, albo zmiana wilgotności powietrza w momencie wsadzania go do bagaznika ? Trochę mało poważnie to napisałem, ale chciałbym otrzymać poważną odpowiedź. Wiem, że nie będzie to odpowiedź "na pewno sprzedał ci popsuty monitor", albo "na pewno sam go młotkiem rozdupcyłeś, bo nie możliwe, żeby sprzedał ci uszkodzony monitor". Oczekuję, że napiszecie mi, które przyczyny uszkodzenia sprzętu są bardzziej a które mniej prawdopodobne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 20:02 |