![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tej pory używałem relacyjnych baz danych, niedawno wielce się zdziwiłem gdy spotkałem się z nosqlową bazą danych MongoDB. Ktoś tego używał i ma porównanie jakie to ma wady i zalety w porównaniu do relacyjnych baz danych? Chyba wszystkie duże serwisy są oparte o bazy relacyjne więc to MongoDB jest wykorzystywane tylko w małych serwisach czy jak to wygląda?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja używam MSSQL i świetny T-SQL, jednakże ze względu na szybkoć samej bazy(jest jedna z wolniejszych baz) nie pcham do niej danych tymczasowych.Do tego celu używam z uniwersyteckiej technologii Turple Spaces.Początkowo myślałem ,że to nierelacyjna baza danych ze względu na sposób implementacji,zapisu do bazy danych(brak standardowych SQL-owych zapytań do bazy) i sposobu filtrowania danych,zapis do pamięci, jednakże się myliłem.Ja bym radził się przyglądnąć co niektórym technologiom- co relacyjne bazy danych potrafią , a raczej co z relacyjnymi bazami danych można jeszcze zrobić.Ja bym porównując Redis vs TurpleSpace wybrałbym to drugie choć sposób zapisu wydaje się być podobny (key-value(redis),key-values[Turple Spaces]).A szybkości mozna także pozazdrościć.
Technologię wybiera się pod projekt, nie projekt pod technologię kto czego używa to jego indywidualna sprawa i nie można jednoznacznie określić ,czy jedno rozwiązanie będzie lepsze od drugiego. Ten post edytował Niktoś 10.07.2012, 17:02:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:06 |