![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tej pory używałem relacyjnych baz danych, niedawno wielce się zdziwiłem gdy spotkałem się z nosqlową bazą danych MongoDB. Ktoś tego używał i ma porównanie jakie to ma wady i zalety w porównaniu do relacyjnych baz danych? Chyba wszystkie duże serwisy są oparte o bazy relacyjne więc to MongoDB jest wykorzystywane tylko w małych serwisach czy jak to wygląda?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wydaje mi się, że nie należy patrzeć tylko na szybkość wykonywanych operacji i stwierdzić ta baza jest ok bo jest prędka, ale także co dana baza danych ma nam do zaoferowania. to zależny od projektu. dla mnie, w obecnych projektach jest nie do przyjęcia, jeśli nie dostane zwrotu w mniej niż 0,05 <= jest to wartość graniczna. dla baz relacyjnych - często jest to koszmar, dlatego trzeba stosować różne sztuczki i kruczki, które naprawdę niewiele mają wspólnego z normalizacją danych. po jakimś czasie człowiek się zaczyna zastanawiać gdzie w tym jest sens.. jeśli możesz sobie pozwolić na większe oczekiwanie - wtedy jest ok, ale nie zawsze jest to możliwe. ot, zależy od projektu. dlatego też - szukam innych rozwiązań, i dlatego nosql. co do wykorzystywaniu skryptów i mechanizmów w samej bazie danych - ja osobiście jestem za, sporo ułatwia, choć wymaga niezłej znajomości i dyscypliny (a przy rozpraszaniu na inne serwery często z tego robi się mały koszmar :/ ) kolejnym problemem jest wersjonowanie zmian, to także nie jest łatwym zagadnieniem, i czasem warto się zastanowić nad tym. j. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 17:23 |