![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,otóż mam problem ,znam dobrze php,na tyle że umiałbym napisać forum,znam bezpieczeństwo php,znam podstawy zend framework.Mysql(dobrze),javascript,jquery,css,html i w chodzę do szkoły informatycznej i też znam już javę podstawy.Niestyty pochodzę z bydgoszczy gdzie w branży informatycznej niema wogóle przyszłości,jest to miasto stracone dla tej branży.Otóż moje pytanie czy warto dalej krztałcić się w php,mysql ponieważ słyszałem o niskich dochodach w tym zawodzie? proszę odpowiedzieć mi szczerze ,najlepiej specjaliści dobrzi jaka jest przyszłość tego języka?
Bo niewiem czy zmienić zawód potem(pracuja jako spawacz i zarabiam 2600 złotych przez 8 h i coraz bardziej dostrzegam że niemam po szkole informatycznej przyszłości żadnej jako programista php skoro piszą tak w niektórych artykułach,czy może lepiej zacząć się uczyć innego języka takiego jak java.Proszę o opinie Ten post edytował szypi1989 8.07.2012, 17:01:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programista php zarobi na starcie 1400 złotych na ręke ,a nie 2 tysiące,( 2 tysiące to jest zarobek brutto).
Przy tym musi dobrze umieć php,mysql,css,html. Na dodatek jak komuś się wydaje że umie dobrze php to czasami się myli, jak ktoś umie frameworki i obracać się w nich takie jak Zend,Framework to znaczy że coś umie i nie musi mieć takich niskich zarobków jak 2 tysiące brutto, ale dużo też nie dostanie. Aby zarabiać 6 tysiące brutto jako programista,trzeba pracować w dużym zespole i na dodatek mieć głowę jak sklep. Dobry fachowiec taki murarz,elektryk a przedewszystkim spawacz zarobią średnio 3600 brutto . Czy więc opłaca się pracować jako programista? chyba dlatego że jest to letrzy chleb niż powyższe zawody. I dlatego że ktoś to lubi:)) a jak nie!!! Lepiej przenieś się na medycynę gdzie ich zarobki są kilka krotnie większe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programista php zarobi na starcie 1400 złotych na ręke ,a nie 2 tysiące,( 2 tysiące to jest zarobek brutto). Przy tym musi dobrze umieć php,mysql,css,html. Na dodatek jak komuś się wydaje że umie dobrze php to czasami się myli, jak ktoś umie frameworki i obracać się w nich takie jak Zend,Framework to znaczy że coś umie i nie musi mieć takich niskich zarobków jak 2 tysiące brutto, ale dużo też nie dostanie. Aby zarabiać 6 tysiące brutto jako programista,trzeba pracować w dużym zespole i na dodatek mieć głowę jak sklep. Dobry fachowiec taki murarz,elektryk a przedewszystkim spawacz zarobią średnio 3600 brutto . Czy więc opłaca się pracować jako programista? chyba dlatego że jest to letrzy chleb niż powyższe zawody. I dlatego że ktoś to lubi:)) a jak nie!!! Lepiej przenieś się na medycynę gdzie ich zarobki są kilka krotnie większe. Przepraszam, ale o czym Ty w ogóle piszesz? Pracowałeś kiedyś na stanowisku programisty PHP? Bo to 1400 zł netto to nie wiem skąd wziąłeś. To się w ogóle mija z prawdą, to ja mając swoją pierwsza pracę etatową miałem 2,5k netto, a to było w 2007 roku. Stawki programistów PHP są bardzo porozrzucane, w zależności od firmy i umiejętności jest się w stanie wyciągnać naprawdę sporo pieniędzy. Jak ktoś wyżej napisał to jest problem PHP, że jest łatwe i jest sporo dzieciaków, które w tym coś klepią, ale należy zrozumieć, że jest mnóstwo firm które potrzebują programistów, a nie klepaczy gdzie wtedy zarobki w samej Warszawie są powyżej 5k netto na start. Mam kolegę po polibudzie, zero doświadczenia z programowaniem. Pojechał do Warszawy jako programista RoR, a w ogóle tego na oczy nigdy nie widział. Zaproponowali mu na początek 3k netto na rękę, więc o czym my mówimy. Uważam, że prawdziwego programistę można porównywać do lekarza czy prawnika pod kątem posiadanej wiedzy. Jeżeli ktoś jest leszczem i daje się rolować to oczywiście może mieć 2.0k netto rypiąc jakieś proste stronki na Joomli czy robiąc inne poniżające z perpektywy prawdziwego programisty rzeczy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A wracając do tematu PHP jakąś tam przyszłość ma, ale zawsze będzie "gorsze" od Javy czy Pythona pod kątem wynagrodzeń, nie mniej jednak jeżeli jesteś programistą to nawet jako programista php będziesz miał dobrze. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 22:49 |