![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tej pory używałem relacyjnych baz danych, niedawno wielce się zdziwiłem gdy spotkałem się z nosqlową bazą danych MongoDB. Ktoś tego używał i ma porównanie jakie to ma wady i zalety w porównaniu do relacyjnych baz danych? Chyba wszystkie duże serwisy są oparte o bazy relacyjne więc to MongoDB jest wykorzystywane tylko w małych serwisach czy jak to wygląda?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
crm - tak, ale to idzie bardziej w intranet niz internet. to nie to samo.
e-commerce -tak, zgoda, lepiej będzie to zrobić w sqlowych bazach, tyle że nadużyciem jest chyba stwierdzenie że nie da się tego zrobić na nosql przykład pierwszy z brzegu: http://spf13.com/post/augmenting-rdbms-wit...-for-e-commerce czas realizacji zapytania... hmmm... przy prostych, małych bazach - różnice nie są odczuwalne. ale jeśli mowa o dużych bazach (czyli wielomilionowych) z mojej perspektywy nosql wygrywa. (odczuwalne juz tak powyżej 1kk) Cytat Cytat tyle że tak naprawdę, w ilu przypadkach jest to nam potrzebne? do prowadzenia bloga? do strony firmowej? do stron wizytówkowych ? do wszelkiej maści prostych for? komentarzy ? Zależy na ile poważnie traktujesz swoje aplikacje. Do prowadzenia strony firmowej nie potrzeba nawet strony server side. nie rozumiem argumentu. Cytat Cytat tyle że specyfika funkcjonowania tegoż interfejsu sprawia że sqlowe bazy się nie sprawdzają. Jakieś przesłanki, ku temu, że się nie sprawdzają? Duże serwisy nadal z nich korzystają - to, że na devblogu napiszą o nowej bazie nie znaczy, że tylko jej używają - po prostu to teraz modne. e, mądrze waść prawisz, ale tu trochę przesadzasz. link: http://www.mongodb.org/display/DOCS/Production+Deployments a to tylko dla samego mongo.czytając opisy, dlaczego zdecydowano się na nosql - trudno nie zauważyć pewnych trendów. myślę że słowa o tym iż używa się nosql tylko i wyłącznie dlatego że jest modny - są na wyrost. poczytaj dlaczego souceforge przeszło na nosql. nie twierdzę że nosql to lekarstwo na wszelkie bolączki. wydaje mi się że jest to tak naprawdę początek rewolucji, dajmy tym bazom tak jeszcze parę lat - a z pewnością następne pokolenia programistów, będzie się dziwić, jak można było pisać aplikacje www inaczej niż w nosql... dlaczego? gdyż wg mnie - te bazy powstały z powodu niewydolności i ograniczeń sql. dlatego ze nosql jest dedykowany potrzebom jakie niesie internet. oracl... tak. ale to jest nie opłacalne. owszem da sie zabić komara strzelając z armaty. tak, jest to w 100% skuteczne. jednak kogo jednak na to stać ? j. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 18:47 |