![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,otóż mam problem ,znam dobrze php,na tyle że umiałbym napisać forum,znam bezpieczeństwo php,znam podstawy zend framework.Mysql(dobrze),javascript,jquery,css,html i w chodzę do szkoły informatycznej i też znam już javę podstawy.Niestyty pochodzę z bydgoszczy gdzie w branży informatycznej niema wogóle przyszłości,jest to miasto stracone dla tej branży.Otóż moje pytanie czy warto dalej krztałcić się w php,mysql ponieważ słyszałem o niskich dochodach w tym zawodzie? proszę odpowiedzieć mi szczerze ,najlepiej specjaliści dobrzi jaka jest przyszłość tego języka?
Bo niewiem czy zmienić zawód potem(pracuja jako spawacz i zarabiam 2600 złotych przez 8 h i coraz bardziej dostrzegam że niemam po szkole informatycznej przyszłości żadnej jako programista php skoro piszą tak w niektórych artykułach,czy może lepiej zacząć się uczyć innego języka takiego jak java.Proszę o opinie Ten post edytował szypi1989 8.07.2012, 17:01:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Niestyty pochodzę z bydgoszczy gdzie w branży informatycznej niema wogóle przyszłości,jest to miasto stracone dla tej branży - czyli styty jak ja urodziłem się w rodzinie chłopskiej z Japy Małej to mam nie dozyć śmieciowej emerytury rozrzucając obornik? Poza tym Bydgoszcz to chyba miasto powyżej 100 tys. mieszańców więc nie wierzę, że żadnych firm IT tam nie ma (jakieś 3 strony ofert mi wyskoczyły dla programistów, więc chyba nie jest tak źle).Cytat czy warto dalej krztałcić się w php,mysql ponieważ słyszałem o niskich dochodach w tym zawodzie? - kształcić się zawsze warto (i trzeba było o tym myśleć wcześniej, zanim poszedłeś na informatykę) a problem niskich zarobków dotyczy w tym kraju każdego, kto szuka pracy na wolnym rynku. Popatrz na oferty pracy na różnych portalach, powysyłaj CV, pochodź na rozmowy kwalifikacyjne - dla większości pracodawców umowa o pracę i choćby 75% średniej w branży to są kosmiczne pieniądze i absurdalne warunki - i nie ma znaczenia, czy będziesz szukał pracy jako spawacz czy koder, czy w Warszawie czy Japie Małej - regułą jest, że wszędzie proponują żenująco niskie stawki i warunki pracy - oczywiście w Warszawie będzie to np. 2000 netto a w Japie 1000, heh. A że polacy lubią zapierdzielać za niskie pieniądze to potem trudno znaleźć branżę i stanowisko, gdzie zarobki nie byłyby niskie a normy wysokie.Dziś byłem nad jeziorem, do ratownika podszedł łepek i pyta "ile pan zarabia" - on mówi "7 zł za godzinę" - "ooo, to sporo, ja bym pracował za 5" - czujecie klimat? 5 PLN za godzinę! Po odliczeniu kosztów dojazdu do pracy może na piwo by zostało (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif) Nie rozumiem, dlaczego ludzie tak nisko cenią swój czas i kwalifikacje oraz skąd to się bierze. Przecież by dojechać do pracy trzeba czasu i pieniędzy, paliwo, ubezpieczenie, amortyzacja auta, czas na dojazdy - to minimum tysiąc, zasiłek to chyba też prawie tysiąc więc nikt normalny nie powinien za mniej niż 2000 tys. na rękę w ogóle wychodzić z domu bo to jest po prostu dokładanie do interesu. Może założymy stowarzyszenie programistów PHP, z własnymi certyfikatami, egzaminami, standardami pracy itp. itd. etc. by eliminować zarówno partaczy, jak i nieuczciwych pracodawców? Można by tez rekomendować narzedzia pracy by unikać problemów znajomości 10 frameworków, systemów kontroli wersji, CMSów, IDE - korzyści widzę wiele, jacyś rozrzucacze obornika potrafią się zrzeszyć i grozić widłami, więc programiści chyba też? A to kod źródłowy mniej groźny od wideł? Rzecz mogłaby się kręcić wokół tego forum. (IMG:style_emoticons/default/Lkingsmiley.png) Ten post edytował Pilsener 8.07.2012, 20:35:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 22:36 |