![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posiadam na praktycznie wszystkich podstronach sporego portalu, który tworzę od pół roku taki oto skrypt:
Powyższy skrypt zapisuje na jakiej podstronie znajduje się user oraz ustawia kolumnę z czasem sesji na 5 minut. Mam też plik, który wykonuje cron co 5min w takiej postaci: Ma on za zadanie wyeliminowanie nie aktywnych użytkowników, którzy byli zalogowani. Odnośnie skryptu crona nie mam zastrzeżeń. Natomiast skrypt, który ustawia 5min "życia" sesji przy zaledwie 3rekordach w bazie o unikalnym ID każdy, wydłuża czas generowania strony aż, o 0.04000 sekundy! na pierwszy rzut oka to malutko, ale przewidywuje w tabeli `online` trzymać około 10k rekordów, więc czas ten mocno się wydłuży... Mam założone indexy na kolumny, ale problem chyba leży w logice mojego skryptu wywalającego sesje, aby nadać danemu userowi status "offline", gdy ten nie korzysta z portalu przez 5min. Jeśli ktoś ma inną idee, szybszą to będę wdzięczny za wskazówki... Ten post edytował fr33d0m 2.07.2012, 18:24:51 -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm... czy aby przypadkiem nie wychodzi na to samo? a nawet gorzej? bo w Twoim kodzie traci minimalne zasoby na liczenie czasu - w moim ma twardo podaną liczbę bez liczenia. Poza tym, INT chyba szybciej się zapisuje od stringa, a nawet jeśli nie, to na pewno lepiej jest odczytywać później po INTcie niż po STRINGU... Taki mądry do zjeżdżania mojej błędnej(?) logiki, a sam się nie popisałeś. Ehh
Ten post edytował fr33d0m 2.07.2012, 19:33:08 -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm... czy aby przypadkiem nie wychodzi na to samo? a nawet gorzej? bo w Twoim kodzie traci minimalne zasoby na liczenie czasu - w moim ma twardo podaną liczbę bez liczenia. Poza tym, INT chyba szybciej się zapisuje od stringa, a nawet jeśli nie, to na pewno lepiej jest odczytywać później po INTcie niż po STRINGU... Taki mądry do zjeżdżania mojej błędnej(?) logiki, a sam się nie popisałeś. Ehh Przetestuj, a później podyskutujemy ;-) Poza tym, kto Ci każe trzymać czas życia sesji w stringu? Czas podajesz jako unixtime w integerze, przecież to logiczne jak dwa plus dwa. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:09 |