|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam serdecznie.
Napotkałem na pewne zapytanie do bazy danych. Wedlug obecnego stanu mojej wiedzy, jakoś był bym w stanie rozszyfrować całość zapytania, ale muszę poprosić o małą pomoc. Mianowicie, co oznacza np 'a' przed nazwą tabeli... SELECT a.firstname. np: $wynik = mysql_query("SELECT a.firstname,a.lastname,a.email,a.lastaccess,SUM(b.timemodified-b.timestart),c.data FROM mdl_user a,mdl_quiz_attempts b, mdl_user_info_data c WHERE a.id=b.userid AND b.userid=c.userid AND c.fieldid = 3 AND a.id > 2 GROUP BY b.userid ASC") or die('Błąd zapytania'); A najlepiej, jak by ktoś był na tyle uprzejmy i pokolei przetłumaczył to zapytanie na polski (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Będę bardzo wdzięczny, a napewno taka odpowiedz pomoże nie tylko mi, a i innym jeszcze nie douczonym. Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dziękuję Panowie za szybką odpowiedz, w szczególności Damonsson'owi dziękuję za krótkie i konkretne wyjaśnienie składni, dzieki któremu wiem co i jak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
To, że kurs SQL'a w moim przypadku jest konieczny, to na pewno, bo znam tylko podstawy, ze zwyklymi prostymi zapytaniami. Nie mniej jednak dziekuję wszystkim za sugestie. Pozdrawiam serdecznie. PS. Polecacie moze jakies ksiazki, albo cos online, ale tak konkretnie. |
|
|
|
konfeusz Może ktoś rozszyfrować? SELECT a.name ... proszę o pomoc 26.06.2012, 16:04:18
alegorn hm.
mimo wszystko sugerowalbym jakis kurs przerobi... 26.06.2012, 16:11:32
mmmmmmm Przede wszystkim to zapytanie masz skopane. Iloczy... 26.06.2012, 18:13:06
Damonsson SELECT: wybierz kolumnę firstname z tabeli a itd. ... 26.06.2012, 18:52:34
alegorn mmmmmmm :: robisz niepotrzebne zamieszanie. zapyta... 27.06.2012, 09:50:25 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 27.12.2025 - 23:26 |