![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam chciałbym zaimplementować u siebie statystyki odwiedzin, nie za bardzo mam pomysł ja to zrobić.Na sesji?
Statystyka miałaby się opierać o użytkownika anonimowego(niezarejestrowany).Pod uwagę należałoby brać User Agent'a i co jeszcze? IP odpada,jak i DNS, w obu przypadkach eliminują łącza ADSL i sieci osiedlowe. I jak magazynować dane z sesji.Po upływu dnia zapisywać te statystyki z sesji do bazy danych?Mam trochę ułatwioną sprawę , gdyż SSID oraz cały mechanizm sesji, zapisuje mi do bazy danych.Wystarczyło zliczyć unikalne identyfikatory, tylko jak zapisywać, który identyfikator odwiedzał konkretną podstronę. Jeśli ktoś ma sugestie to zapraszam do dyskusji. Albo opierać się o zewnętrzne statystyki takie jak np.google analytics? Ten post edytował Niktoś 25.06.2012, 16:23:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A co mają statystyki do banowania?
Walczyłem z perlem i porażka.Na iis to chyba da się tylko połączyć z AwStats przy użyciu modułu isapi(dostępny tylko w Active perl-w przypadku użytku komercyjnego to koszt ponad 700$), które inne wersje deweloperskie nie mają.Na fastcgi i cgi nie widziałem żadnego tutoriala aby odpalić perlowskiego awstats.Wogóle Perl ma ubogą dokumentacje i pokręcony jest jak rogi barana.Ja sobie daruję i nie dałbym za te studio programistyczne nawet centa.Straciłem 3 dni-chyba przez ten czas sam bym napisał jakieś drobne statystyki. Będę musiał się zastanowić,czy robić sam te statystyki, czy skorzystać z serwisów typu google analitycs.Nie wiem czy serwisy te biorą w statystykach pod uwagę url z querystringami-hmm.Na localhoście nie sprawdze jak działają statystyki z zewnętrzynch serwisów,żeby popróbować jak to działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 02:46 |