![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Na wstępie do regulamienu forum: to nie jest temat poświęcony problemom technicznym ani problemomz hardwer /softwear Na wstępie: Starsze komputery z lat 80 oraz 90-tych byłyraczej robione poziomo, czylinaplace, na tym komputerze stał monitor. Od długiego czasujednak,konstrułuje się większość a raczej znaczną większość komptuterów stojących pionowo. Co może być kłopotliwe? Przede wszystkim HDD oraz napędy optyczne. Płyty oraz tależe dyskowe powinny wirować idealnie płasko, dlatego w serwerowniach wyważaliśmy je idealnie co do jednego milimetra napędy optyczne, to używane jest przeze mnie i innych [chyba] już nie często więc to pomijamy. Kolejna sprawa to radiatory czyli tz. rozprzaszacze ciepła Jak wiemy ciepło idzie do góry więc serwery stojące poziomo nie mają problemu z tym, wszystko ładnie i pięknie gra Lecz te stojące pionowo już wg. mnie mają z tym kłopot, gdyż ciepło jest wdmuchiwane do radiatora, i nie idzie jednocześnie we wszystkie strony, nie ma symetrji ciepła [pojęcie znane architektom serwerów] Wg. mnie komputery skonstrułowane na dyskach SSD i bez napędów oraz z chłodzeniem wodnym mogą być postawione nawet pod kątem, do góry nogami i im to nie przeszkadza i przeszkadzać nie będzie chłodzenie wodne działa inaczej niż to powietrzne. Jestem architektem - amatorem, bawię się w systemy CRM w domu, obecnie vTIGER trochę systemów red hat, JBoSS, ostatnio też mail zarafa oraz rozwiązania alfersto, same systemu OpenSource, LINUX 4 EVER, Nie wiem czy to co napisałem o dyskach oraz napędach jest prawdą do teraz, czy już konstrukcja HDD się tak zmieniła że nawet nie wyważony dysk jest bezawaryjny w kwestji położenia. Chciałbym poznać opinie innych na ten temat. Wiem że dużo błędów jest, ale nie mam technicznej możliwości poprawienia tego. Wybaczcie za tyle byków -------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem i co pisze w instrukcjach moich dysków 2xWD Caviar Black dysk powinien znajdować się w pozycji albo pionowej albo poziomej (byle nie pod kątem).
Dla dysków SSD nie ma to chyba różnicy (a raczej na pewno) bo to tak jakby miała nam nie działać krzywo położona klawiatura. W obudowach płaskich nie było jakotako żadnego sensownego przepływu powietrza. Pionowe obudowy mają to dość dobrze zaplanowane. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:24 |