![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy któraś z klas: Model, View czy Controller powinna po sobie dziedziczyć ?
Pytam, bo widziałem przykłady bez dziedziczenia i z dziedziczeniem i wolę zapytać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Drugim pytaniem, na które też znalazłem kilka odpowiedzi to przełączanie widoków. Uruchamiam index.php czyli ten podstawowy plik, a w nim uruchomienie kontrolera, który natomiast uruchamia model i widok... Fajnie, ale co dalej ? Na razie mam zrobione www.xx.pl/index.php?view=contact i ta zmienna view jest sprawdzana w switch/case i tam mam include odpowiedni widok i uruchomienie klasy danego widoku
W view mam stworzone jakieś menu np
Ale czy nie ma lepszego sposobu na to np przez pominięcie get czy coś ? Wiem, że jeszcze można ustawić routery na www.xx.pl/controller/action/param i wtedy tworzę kontrolery (ilość zależna od podstron), które uruchamiają różne widoki, ale to w formie takiego uproszczenia. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz sobie CodeIgniter, chyba najprostszy FW jaki powstał, jeśli w nim nie zrozumiesz MVC, to odpuść to sobie na jakiś czas.
render() - to tylko przykładowa opcja która pokazuje widok. Cytat Myślałem, że MVC działa na zasadzie właśnie: Index > Kontroler > Widok > Akcja > Kontroler > Model > Kontroler > Widok... Czyli index uruchamia kontroler, a ten uruchamia widok (chyba, że potrzebny jest od razu model), następnie odpalany jest widok, którym użytkownik może wykonać jakąś akcję np wyświetlenie czegoś, więc Widok poprzez Akcję łączy się z kontrolerem, ten pobiera dane z kontrolera i znowu wysyła je do widoku, przy czym widok jest aktualizowany. Wszytkio kierujesz na index.php (.htacces). Na podstawie URI, Router (lub jak nie masz, to na podstawie GET, ale to i tak nie będzie dobre) uruchamia kontroler. Cytat Co do Twojej klasy Pages to jak mam przekazać do niej title ? I skąd ma wiedzieć co za View() ma być odpalone ? $title to własnie parametr jaki przekazujesz do metody kontrolera, np w linku index.php?wczytajstrone=tytul tylko musisz parsować te dane z URI (paska adresu) żeby Router wiedział że ma odpalić ten kontroler z tym parametrem czyli może być to tak /page/show/tytul dla wersji z GET będzie to index.php?controller=pages&method=show¶m=tytul I tak jak napisał poprzednik MVC != framework. MVC zostało już opisane tu całkowicie, ale jego implementacja nie jest prosta w PHP i potrzebny jest jakiś FW, bo ma w sobie odpowiednie funkcje. Ten post edytował !*! 26.06.2012, 15:43:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 13:44 |